Reidar Westre ble kåret til «Den rauseste sjefen» under Haugalandskonferansen. – Det var en stor ære, sier rausheten selv og oppfordrer bedriftsledere til å ta flere unge inn i arbeidsvarmen. 

Foran de 620 deltakerne på Haugalandskonferansen fredag 4. mars, ble administrerende direktør for Scandic Maritim og Thon Hotel Saga, Reidar Westre, tildelt prisen «Den rauseste sjefen». I intervjuer han har gjort i media i forbindelse med nomineringen og nå i etterkant av pristildelingen, har han konsekvent brukt «vi» og ikke «jeg». Hotelldirektøren er en lagspiller. Han påpeker at det er laget som har vunnet, og ikke bare kapteinen.

– Det var en stor ære. Uavhengig av at vi vant, er dette et godt initiativ og en kjempefin pris å opprette. At vi ble utropt som vinnere, er jo helt topp, smiler Westre.

Omtanke og større perspektiv
Juryen valgte hotelldirektøren som vinner med bakgrunn i at han blant mye samarbeider med attføringsbedrifter, har lavt sykefravær og ansatte i alle aldre. Westre ansetter ungdom, og innvandrere som trenger språktrening. Bedriften tar inn mange lærlinger, hvor mange av dem også får seg fast jobb etter hvert.

Juryens begrunnelsen kan du lese i sin helhet nederst i saken.

– Hva legger du selv i det å være raus?

– Jeg tenker at det går på å ha omtanke for andre og å ikke bare tenke på seg selv. Å ha et større perspektiv og å bidra til å hjelpe folk som av ulike grunner ikke har de samme mulighetene som mange andre og å få de igang igjen innen arbeidslivet.

Kampanjen «Den rauseste sjefen» er et samarbeidsprosjekt mellom NAV i Haugesundregionen, Haugesundregionens Næringsforening, Haugaland Vekst, NAV arbeidslivssenter og NAV Marked i Nord-Rogaland. Bakgrunnen for kampanjen og prisutdelingen er å fremme det å bidra til bedre integrering og inkludering av flyktninger, ungdommer og andre deler av befolkningen som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet eller står i fare for å falle ut av det.

Årets kampanjen engasjerte i stor skala, både mange og bredt. De 38 kandidatene som ble nominert, var personer i lederstillinger spredt fra Sauda i øst til Karmøy i vest.

– Ta inn flere lærlinger
Juryen bestod av Erik Baust (samfunnsutvikler Vindafjord Kommune og tidligere NAV-leder i Sauda), Kate Hidle (NHO Rogaland – Medlem i IA-rådet i Rogaland), Geir Allan Stava (leder i LO i Nord-Rogaland), Truls Nordahl (fylkesdirektør i NAV Rogaland), Nancy Herz (samfunnsdebattant, aktivist og ungdomsrepresentant) og Åse Bratthammar (rektor på Åkrehamn videregående skole). Femmerbanden trakk ut fem av de 38 kandidatene til et finaleheat.

Disse var Helge Olsen, daglig leder hos Murmester Helge Olsen, Ivar Bakka, butikksjef hos Coop Extra Sauda, Unni Renden, avdelingsleder ved Haraldsvang omsorgssenter og Birger Førre, leder hos Førre Trevare, samt vinner Westre.

– Har du noen oppfordringer til bedriftsledere i vårt distrikt for å skape en generelt rausere regionen for arbeidstakere?

– Vi har for eksempel doblet antall lærlinger hos oss de siste årene. Det gjelder å få med de unge, slik at de ikke får en dårlig start. Får de det, er det noe de drar med seg videre. Er du som bedriftsleder og arbeidsgiver i tvil, så ta inn de ekstra lærlingene, råder Westre, og legger til:

– Politikerne kan også se på løsninger for lavere arbeidsgiveravgift. Tar vi oss selv som eksempel, med våre 100 årsverk, burde 3-4 av dem vært besatt av mennesker som normalt ikke ville kommet seg ut i arbeidslivet. Leder du en bedrift med 1000 årsverk, burde du hatt 40. Tar du et slikt ansvar, kunne du som bedrift fått levere arbeidsgiveravgift, og støtteordningene som eksisterer i dag kunne blitt brukt på annet vis. Det er uansett mye bedre at folk er i aktivitet og i arbeid, enn at de er hjemme og ikke i arbeidsrelatert aktivitet. Blir en for lenge uten meningsfylte aktiviteter, så gjør det noe med den enkelte.