Både regionen ved Haugaland Vekst, og Sør Vest politidistrikt (SVPD), ved politimester Hans Vik, har sendt sine høringssvar om lokalisering av fellesenheten for lønn og regnskap i politiet. Og begge anbefaler Haugesundregionen.

Rundt 70 statlige arbeidsplasser ligger i potten når Politidirektoratet skal bestemme hvilken by som skal få huse den nye fellesenheten. Mange i Haugesundregionen var derfor skuffet da det viste seg at regionen, ifølge PODs høringsnotat, ikke oppfylte kravene for å bli vurdert som vertsby.

Nok kompetanse

Problemet var kravet om ni ansatte med erfaring fra relevante arbeidsoppgaver innen en times reisetid, det såkalte kompetansekravet. Her var Haugesund oppført med to personer, noe som ikke stemmer ifølge politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik, sitt høringssvar.

«I utgangspunktet står det oppført to ansatte i Haugesund innenfor lønn og regnskap. Dette er to årsverk. Siden starten på prosjektet og frem til i dag har vi av ulike årsaker måttet flytte på medarbeidere, tilsette vikarer og endre på oppgaver. Situasjonen i dag er at vi har fem medarbeidere med relevant SAP-kompetanse og fire medarbeidere med regnskapskompetanse. Totalt ni personer.» skriver Vik.

I tillegg nevner han at det finnes tre årsverk i Stavanger/Sandnes-regionen, og dermed mer enn tilstrekkelig kompetanse i regionen.

Høringssvaret fra Haugaland Vekst korresponderer med politimesterens svar, og peker samtidig på at det finnes mye relevant kompetanse i privat sektor, samt at Rogfast snart etter hvert vil knytte Haugesundregionen tettere sammen med det store arbeidsmarkedet sør for Boknafjorden. Relevante fagmiljøer og utdanningsmuligheter innen etter – og videreutdanning ved HSH nevnes også, i tillegg til suksessen med å legge Sjøfartsdirektoratet til byen. Her finnes mye god erfaring med å tilrettelegge for utflytting av statlige arbeidsplasser som en kan nytte seg av i prosessen.

Lav andel statlige stillinger

Både Haugaland Vekst og politidistriktet peker på statens lokaliseringspolitikk – å spre statlige stillinger utover hele landet – som et godt argument for å legge fellesenheten til Haugesundregionen.I hht. Menon Economics / SSB har andelen av de sysselsatte som jobber i statlig tjenesteproduksjon i Haugesundregionen ligget stabilt 6,5 % fra 2005 til 2013. Dette er 43 % lavere enn landsgjennomsnittet!

Haugesundregionen har lavere andel statlige stillinger enn andre byer som vurderes som vertsby (Drammen 13,2 %, Gjøvik 16 %, Hamar 19 %, Kristiansand 13 %, Lillehammer 21 % og Tromsø 26 %).

Andre lokale fordeler som påpekes er nærhet til Direktoratet for Økonomiforvaltning (DFØ) i Stavanger, som kan gi positive synergieffekter, samt god tilgang til flere innflyttingsklare kontorbygg med gunstig leie. Lavere lønnskostnader og turnover nevnes også som konkurransefordeler ift. sentrale Østlandsområdet.

Konklusjonene

Høringssvarene fra Haugaland Vekst og Sør-Vest Politidistrikt har følgende konklusjoner.

Sør-Vest politidistrikt: Sør-Vest politidistrikt er motivert for og fyller mange av de kriteriene som skal vurderes ved lokalisering av fellesenhet for lønn og regnskap i politiet. Men den situasjonen som vårt distrikt nå opplever på arbeidsmarkedet mener vi at den nye fellesenheten bør legges til vårt politidistrikt, lokalisert i Haugesundsregionen.

Haugaland Vekst: Det er vår klare oppfatning at ved å velge Haugesundregionen som lokalisering av fellesenhet for lønn og regnskap, bidrar til å sikre hensynet til formålet med lokaliseringspolitikken og kostnadseffektivitet, samt effektiv oppgaveløsing. Haugesundregionen tilfredsstiller derfor alle kriteriene som ligger til grunn i vurderinger av lokalisering for lønn og regnskap i Politiet.

Politidirektoratet har fått avgjørelsesmyndighet fra Justisdepartementet i denne saken, og foreslo Drammen som vertsby i sitt høringsforslag. Det er ikke satt noen eksakt frist for når avgjørelsen må være tatt, men det er grunn til å tro at Politidirektoratet ønsker en snarlig intern avgjørelse, dvs. i løpet av juni.

Høringsfristen var 6. juni.

Oppsummering av argumentene for hvorfor fellesenheten for lønn og regnskap i politiet bør legges til Haugesundregionen:

  • Regionen har et etatsfaglig grunnlag som tilfredsstiller kriteriene for å kunne flytte ut og bygge opp en nasjonal enhet for lønn og regnskap.
  • Regionen har nå svært godt rekrutteringsgrunnlag med riktig kompetanse til denne type oppgaver innen merkantile støttefunksjoner og bruk av bl.a. SAP.
  • Regionen har meget god erfaring med å konvertere lokal kompetanse fra både offentlig og privat sektor til etatskompetanse, gjennom tidligere prosesser med samarbeid mellom Høgskolen Stord/Haugesund (Nå Høgskulen på Vestlandet) og Sjøfartsdirektoratet. Høgskolen er parat til å påta seg denne oppgaven igjen sammen med POD/PFT.
  • Regionen er svært konkurransedyktig mht. boligpriser, lønnsnivå og lav turnover samt har erfaring til å raskt å tilrettelegge for og samarbeid med krevende etableringer både i privat og offentlig sektor. (eks. Hydro, Statoil, Gassco, Aibel og Sjøfartsdirektoratet, Kystverket, Helse Fonna, HSH).
  • Rogaland er hardt rammet som følge av økonomiske nedgangstider og ligger på topp i Norge ang. arbeidsledighet.
  • Haugesund har høyest arbeidsledighet i Rogaland.
  • Andel av statlige arbeidsplasser i regionen er vesentlig lavere enn landsgjennomsnittet med 43 % under jfr. Menon/SSB juni 2016.
  • HSPD har vært blant de aller lavest bemannede distriktene i landet men har allikevel vist at en klarer å gjennomføre en meget god tjenesteproduksjon selv med begrensede ressurser.
  • Regionen har «avgitt» ledelsesfunksjoner til Stavanger som følge av Nærpolitireformen.
  • Ved denne type utflytting og kompetanseoppbygging, vil POD og Politiets Fellestjenester (PFT), kunne få en rask og effektiv tilpasset omstilling og få tilført ny kunnskap og kompetanse i en region som kontinuerlig jobber med omstilling og innovative løsninger både i offentlig og privat sektor.
  • Fordeling av statlige arbeidsplasser er et svært effektivt virkemiddel for å utvikle robuste arbeidsmarkeder og regioner og behovet er størst i Rogaland og i Haugesundsregionen spesielt, som har et meget konjunkturutsatt næringsliv. Ved tilføring av flere offentlige kompetansearbeidsplasser vil dette kunne bidra til å balansere og stabilisere arbeidsmarkedet.
  • Haugesundregionen er og vil etter hvert bli et sentralt knutepunkt på Sørvestlandet, som binder Bergen og Stavanger enda tettere sammen. Med Rogfast, Hordfast, E 134 og en framtidsrettet flyplass vil regionen være et naturlig kommunikasjonsknutepunkt med over en million mennesker som vil kunne nås med en reisetid på vel to timer. Dette betyr at tunge fagmiljøer i både Bergen og Stavanger vil kunne bidra positivt til etatsoppbygginger i Haugesundregionen i fremtiden.