En inspirasjonsdag i digitaliseringens ånd lokket godt over 200 mennesker til Bokn Arena mandag 8. januar. Og det store trekkplasteret, Knut Lystad, tok forsamlingen med storm.

Målet for kvelden var at flere skulle la seg inspirere og bli motivert til å bli tryggere brukere i den digitale verden. Derfor inviterte Bokn kommune seniorer, voksne midt i livet og ungdommer, klare for å yte bistand, til digitaliseringskurs pakket inn som “Jakten på det digge liv” med Knut Lystad i spissen.

Det resulterte i at over 200 personer fikk med seg spennende innlegg og besøkte stands hvor en fikk vite mer om hva som forventes av kunnskap når det kommer til digitale verktøy.

TRAKK MANGE: Knut Lystad delte digitale gullkorn fra et langt sceneliv, men også fra privaten. Foto: Kurt Misje

Må følge utviklingen

Svært mange gledet seg også over hovedtrekkplasteret; skuespiller Knut Lystad, godt kjent fra KLM og andre norske TV-serier. For flere av deltakerne er Lystad en ekte barndomshelt.

– Han hadde de i sin hule hånd fra første minutt, smiler leder for arrangementet, Anne E. Askeland.

Hun jobber som samfunns- og utviklingssjef i Bokn kommune, og forteller at Lystad var godt forberedt og tok publikum med storm. Han avslørte blant annet at også han sliter med å involvere seg i sosiale medier, at han ikke har en Facebook-profil og at han sjelden trykker ny teknologi til sitt bryst.

– Men likevel må han, som alle andre, følge utviklingen. Hvis ikke kan en oppleve å bli ekskludert fra samfunnet fordi en ikke klarer å være med på de ulike arenaene hvor andre møtes, sier Askeland.

FLERE AKTØRER: Alle kunne grave og spørre om det de ønsket. Foto: Kurt Misje

Lystad viste til flere gode eksempler som har blitt bedre med den digitale hverdagen. Han har nemlig opplevd en tid hvor lydeffekter måtte spilles inn på ekte, og ikke bare trykke på en knapp slik det som regel gjøres i dag.

– Men på den annen side ønsket han seg bare en ting til jul: en julaften uten skjerm, legger Askeland til.

Unge hjalp eldre

Men skjermen og annen teknologi var så absolutt på plass denne kvelden. Flere tiendeklassinger hadde nemlig tatt turen for å bistå den eldre garden som sliter med å forstå og bruke mobilen.

I tillegg lærte banken bort Vipps-kunnskap og lag som seniornett bidro også godt, sier han. Videre hadde firma med seg og demonstrerte enkel smarttelefoner og annen teknologi for glede og trygghet.

Velferdsteknologi

– Digitale ferdigheter blir mer og mer nødvendig, og arrangement som dette er med på å knytte sammen folk og bidra til at kunnskapen deles, sier Sturle J. Monstad, prosjektleder for Velferdsteknologi i Haugaland Vekst-kommunene.

Han fortalte blant annet om løsninger som gir bedre mulighet til å leve et mest mulig selvstendig liv, uansett alder og funksjonsevne, i sitt eget hjem så lenge som mulig. Sammen med gode tjenester kan velferdsteknologi bidra til mer trygghet for både bruker, pårørende og helsetjenesten.

– Vi har i dag for det meste trygghetsalarmer som virker inne i huset – men vi ser store fordeler med at trygghetsalarmer som kan ligge i lommen. Videre finnes det gode løsninger som kan varsle for deg, selv om du ikke klarer å trykke på trygghetsalarm-knappen selv, sier Monstad.

HJEMME LENGER: Sturle Monstad fortalte hvordan eldre kan bo hjemme lengre, og likevel føle seg trygge. Foto: Kurt Misje

Universell digital utforming

Målsettingen med dagen var å inspirere de som var tilstede uavhengig av nivå og som person.

– Vi som bruker digitale verktøy daglig føler oss ikke ekskludert fra samfunnet på noe vis. Men svært mange som ikke mestrer det kan føle seg utestengt, sier Askeland.

Hun mener vi må se på den digitale verden på samme måte som vi bygger hus, veier og  – nemlig med universell utforming.

– Vi vil ha alle med i samfunnet, og da må vi hjelpe dem til å entre dørterskelen, heisen eller trappa. Alle må ikke kunne alt, men det må være noen minstekrav, sier hun.

Tilbakemeldingene fra deltakerne var at dagen hadde vært fenomenalt kjekk, men også travel og at de ønsket enda mere tid.

– Men slik er nå en gang den digitale verden: ting skjer fort, og vi må snu oss rundt for å rekke alt, smiler hun.

Sturle J. Monstad roser Bokn kommune for et innholdsrikt program, og mener flere kommuner i regionen kan lære av erfaringene fra inspirasjonsdagen.

Billedgalleri fra arrangementet ser du under.