På regionrådsmøte fredag 29. april, var politimester Hans Vik til stede for å orientere rådsmedlemmene om status i det ferske Sør-Vest politidistrikt, samt snakke litt om hvordan nærpolitireformen vil påvirke politiarbeidet i regionen. Politimesteren lyttet også til innspill og svarte på spørsmål fra rådsmedlemmene.

 

En av sakene på agendaen omhandlet den nye enheten for lønns- og regnskapstjenester som Politidirektoratet har foreslått å legge til Drammen. Enheten skal betjene hele Politi-Norge og vil sørge for omtrent 70 arbeidsplasser når den er i full drift. Direktoratets innstilling er nå ute på høring, og lokale krefter jobber hardt for at Haugesund skal kunne komme ut på den andre siden som en reell kandidat til å huse enheten.

 

Det er velkjent at Rogaland har blitt hardt rammet av den stigende arbeidsledigheten det siste året, og at Haugesund kommer dårlig ut også i fylkessammenheng. 70 statlige arbeidsplasser hadde vært en kjærkommen statlig drahjelp for både Haugalandet og Vestlandet som helhet.

 

Politimester Vik understreket at han støtter Haugesund i arbeidet med å få enheten til byen.

 

– Jeg synes det er en veldig god idé å legge enheten til Haugesund, mer kan jeg ikke si på nåværende tidspunkt. Jeg skal sette meg inn i saksdokumentene og se om det finnes noen politifaglige argumenter for eller imot, men denne kampen er det først og fremst regionen som må føre, sier Vik.

 

Han er godt fornøyd med den lokale kompetansen innen de relevante tjenestene slik de er i dag.

 

– Kompetansen her i distriktet er høy, men det er sant at miljøet ikke er så stort siden HSPD var et lite politidistrikt, sier Vik.

 

Politidirektoratet har satt som minstekrav at 9 nåværende lønns- og regnskapsmedarbeidere må kunne overføres fra sin nåværende arbeidsplass til den nye enheten for å opprettholde den nødvendige kompetansen. For å oppfylle kravet betyr det i praksis at disse 9 må ha bostedsadresse mindre enn én times reisevei fra stedet der den nye enheten opprettes.

 

– Behovet er stort, og vi har kompetansen

 

Adm.dir. i Haugaland Vekst, Tormod Karlsen, er glad for at ledelsen i Sør-Vest politidistrikt står bak Haugesundregionen som lokalisering. Karlsen understreker imidlertid betydningen av at alle gode krefter forenes i den videre kampen om disse viktige arbeidsplassene.

 

– Vi tar oppfordringen fra Politimesteren om at det er vi som må lede an i arbeidet, og er allerede godt i gang. Politidirektoratet legger etter vår oppfatning for mye vekt på tilgangen til personer med relevant erfaring fra Politiet, og vi registrerer utspill fra flere politikere om at det må finnes høykvalifiserte mennesker til disse jobbene andre steder enn på det sentrale Østlandet. I den vanskelige situasjonen hele fylket befinner seg i som følge av de økonomiske nedgangstidene, er det helt avgjørende at regjeringen benytter den statlige lokaliseringspolitikken til aktivt å avhjelpe situasjonen. Behovet er stort, og vi har kompetansen, sier Karlsen.

 

I tillegg til Haugesund, kommer også byer som Stavanger, Bergen og Trondheim til kort i vurderingen av tilgang på medarbeidere med relevant kompetanse. Faktisk er alle finalistene i Politidirektoratets innstilling steder på Østlandet. I tillegg til Drammen, var de øvrige alternativene som oppfylte kravet og som dermed ble vurdert av Politidirektoratet disse: Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Ringerike, Tønsberg, Sandefjord/Larvik, Grenland og Fredrikstad/Sarpsborg.

 

Politidirektoratet så dermed aldri utover det Østlandet, og valgte til slutt Drammen, til tross for at høringsnotatet også referer til statens lokaliseringspolitikk som relevant: «Ved omlokalisering av statlige virksomheter skal legges vekt på lokalisering i regionale sentra der virksomheten har størst potensial for å bidra til det lokale tilbudet av arbeidsplasser. Formålet er å medvirke til en fordeling av statlige arbeidsplasser som bidrar til å utvikle robuste arbeidsmarkeder i alle deler av landet.»

 

  1. mai vil Politidirektoratet avholde en høringskonferanse i Oslo, og her har Haugaland Vekst allerede meldt seg på. Selve høringsfristen er 6. juni.