I årene som kommer blir behovet for flere sykepleiere og helsefaglig personell i regionen vår stekt økende. Helsestudenter er imidlertid svært dårlig representert under Haugesundregionens arrangementer.

Haugesundregionen har de siste åtte årene arrangert rundt 20 arrangementer både i Haugesund og i andre byer. Her blir studenter og jobbsøkere bedre kjent med regionen vår og hvilke bedrifter som finnes på arbeidsmarkedet her. Flere fremmøtte har som en direkte årsak av å ha møtt relevante bedrifter på arrangementene, fått seg fast jobb.

Anette Strømmen (22) fra Sveio, som nå går tredje året på sosionomstudiet på Høgskolen i Bergen, var én av de rundt 150 som møtte opp da Haugesundregionen torsdag i forrige uke var å møte på Kronbar i Bergen. Den kommende sosionomen forventet å få gode og konkrete tips til både fremgangsmåter og navn på personer hun bør kontakte når jobbjaktsesongen starter for hennes del.

– Hvorfor møtte du opp på arrangementet?

Anette Strømmen går tredje året på sosionomstudiet i Bergen. Når det er fullført, ønsker hun og samboeren å flytte tilbake til Haugesundregionen. Her er 22-åringen i samtale med Karin Lande, Karin A. Lande, enhetsleder Rehabilitering Vest.
Anette Strømmen (t.h.) går tredje året på sosionomstudiet i Bergen. Når det er fullført, ønsker hun og samboeren å flytte tilbake til Haugesundregionen. Her er 22-åringen i samtale med Karin Lande, enhetsleder Rehabilitering Vest. Foto: Grethe Nygaard

– Fordi jeg og samboeren min begge er fra Sveio og har lyst til å flytte hjem etter fullførte studier. Vi er derfor på jobbjakt, og dette arrangementet er en gyllen mulighet til å prate og knytte kontakt med folk innen bransjene vi ser for oss å arbeide i, forteller Strømmen.

Billigere boliger lokker

22-åringen innrømmer at hun brukte god tid på å bestemme seg for hvilken studieretning hun skulle ta, men et vennskapelig dytt fra venner hjalp henne i rett retning.
– Jeg fant ut at noe av det kjekkeste jeg vet er å jobbe med mennesker. Det å føle at jeg er til hjelp og å arbeide med mennesker på mange ulike arenaer, er noe jeg trives godt med. Jeg fikk også tilbakemeldinger fra venner at jeg passer til å gjøre noe hvor jeg arbeider med mennesker, noe som gjorde det enklere å velge sosionom.

Sosionomstudenten forteller videre at studiet har gått veldig bra og at hun har fått med seg mange spennende erfaringer.

– Jeg ønsker å arbeide som sosionom på et sykehus. Under studiene har jeg blant annet vært på Haukeland og intervjuet personell der i forbindelse med en eksamensoppgave. Det var veldig spennende og ga meg mersmak. Samtidig må jeg nok få mer erfaring før jeg er helt sikker på hvor jeg vil ende opp.

Det sveibuen imidlertid er helt sikker på er altså at tiden snart er inne for å returnere til hjemregionen.

– Som sagt kommer vi begge fra regionen og har familie boende i Haugesund. Vi har også lyst å kjøpe bolig, og da er det jo mye rimeligere priser der enn her i Bergen.

jannicke
Jannicke Kvarven skulle gjerne sett at flere studenter innen helsefag tok turen på Haugesundregionens arrangementer. Foto: Grethe Nygaard.

Ikke nok helsepersonell for fremtiden

Haugesundregionens arrangementer er alltid godt besøkte. På den annen side er Annette Strømmen en sjelden vare. For det er få studenter og utdannede innen helsefag som møter opp. Dette var også tilfellet i Bergen.

– Det er altså ikke første gang vi opplever dette. Grunnen til at studenter innen helsefag ikke kommer, kan skyldes at behovet for helsepersonell er såpass stort at mange studenter går rett ut i fast jobb etter endte studier og dermed ikke er så interessert i ta del i slike arrangementer som dette, sier Jannicke Kvarven i Haugesundregionen.

Og behovet for helsepersonell vil bare bli større i årene som kommer, også i vår region.

– Eldrebølgen er en hovedfaktor bak det økende behovet. Flere eldre blir nå også boende lengre hjemme før de eventuelt flytter inn på et eldresenter. Dette er noe av grunnen til at det nå satses i større grad på velferdsteknologi. Samtidig er realiteten den at det per i dag ikke er nok personell i helsesektoren for å møte det økende behovet som kommer, advarer Kvarven, og legger til:

– Det er viktig at vi får vist frem også relevante arbeidsplasser for potensielle medarbeidere innen helsesektoren i Haugesundregionen. Vi har besøk av folk med helsefaglig bakgrunn på våre arrangement, men sammenlignet med andre bransjeverdener er det vanskeligere å få disse med.

Kvarven forteller at det jobbes sammen med ulike virksomheter fra helsesektoren rundt hvordan denne målgruppen kan nås bedre fremover.

Vi står foran ganske store utfordringer

meland
Personalsjef i Haugesund kommune, Morten Meland, har deltatt på flere av Haugesundregionens arrangementer og skulle gjerne sett flere helsestudenter gjorde det samme. Foto: Grethe Nygaard.

Morten Meland, som i sommer ble ansatt som personalsjef i Haugesund kommune, har stått på stand flere ganger og i flere byer. Han forteller at det er viktig for kommunen at mangfoldet i regionen vises fram, samtidig som det viktig for kommunens egen del å vise seg fram som en attraktiv arbeidsgiver. Som en som kjenner omdømmearbeidet til Haugesundregionen godt, har også Meland bitt seg merke i fraværet av helsestudenter.

– Hvordan skal man få også disse studentene til å komme på arrangementene?

– Det er ikke lett å si, for det er prøvd ganske mye. Kanskje det må satses enda mer på et eller flere arrangementer rettet direkte mot disse studentene, med flere aktuelle arbeidsgivere som rekrutterer denne kompetansen.

– Hvor godt vil du si at vår region og våre helseforetak er rustet for den kommende og store eldrebølgen? 

– Jeg tror vi står foran ganske store utfordringer. Jeg tror imidlertid ikke dette er unikt for vår region.


Helsefremming i fremtidens fokus
Som ansatt hos en av Haugesundregionens partnerbedrifter, har også Karin Lande fra Haugesund Revmatismesykehus og Rehabilitering Vest vært en av flere gjengangere på arrangementenes bedriftstands.

– Hvorfor er det viktig for dere i Haugesund Revmatismesykehus og Rehabilitering Vest å være med på disse arrangementene?

– Vi ønsker å formidle til studenter og omverdenen hva vi har av ulike yrkesgrupper og hvilken kompetanse vi trenger i de ulike avdelingene i sykehuset og i Rehabilitering Vest. Totalt er det ca 150 ansatte og er en betydelig arbeidsgiver i regionen. 

– Hvilke konkrete stillinger innen helsesektoren er det vi kommer til å ha størst behov for å fylle i fremtiden?

– Jeg tror at vi i fremtiden vil se en viktig utvikling i retning av helsefremming. Det betyr at det vil være behov for leger, fysioterapeuter, ergoterapeuter og utdanninger innen ernæring og kosthold. Og det vil vel alltid være behov for sykepleiere. Pasientene er mer informert om sin egen tilstand enn noen gang så veiledning i forhold til hvordan takle sykdom og leve bedre med sin helsetilstand, vil også være et viktig område. Da kan det være aktuelt med psykologer og andre med videreutdanning innen kognitiv terapi og behandling, forteller Lande, som også hun har merket seg den svake oppslutningen fra helsefagstudenter under Haugesundregionens arrangementer.

– Ja, her i Bergen har det vært få, men de som kommer får jeg en lang prat med. Da handler det jo også om å formidle kontakter. I kveld snakket jeg med en ung og lovende sosionom, da er det gøy å fortelle om hvilken rolle en sosionom har i vårt tverrfaglige team, og hun er velkommen til å ta kontakt med oss for å høre mer om hva en arbeidsdag inneholder som sosionom hos oss ved Rehabilitering Vest, oppmuntrer Lande.