Under Nyskapingsuka 2018 inviterer Haugaland Vekst til Skape Forum for alle typer gründere torsdag 1. november. Her får vi blant annet høre historien til strikke-gründer Heming Welde Thorbjørnsen i «Trollkar».

Heming Welde Thorbjørnsen er fjerdegenerasjons tekstil-gründer. Oldefar Hjalmar Welde var skredder i Kopervik, sønnen hans startet konfeksjonsfabrikk og drev som konkurrent til Rabinowitz, mens Hemings mor hadde egen systue. Etter flere år med trygg og litt kjedelig jobb i staten etterfulgt av en mer kreativ men uforutsigbar jobb i reklamebransjen, bestemte også Heming seg for å starte for seg selv.

TROLLKAR: Heming Welde Thorbjørnsen (Foto: Ina Veronica Ausland Pedersen)

– Jeg er egentlig en serie-gründer, for dette er faktisk mitt tredje forsøk. Etter først å ha startet konsulentfirma og deretter såpefabrikk, startet jeg som strikkedesigner i 2014. Jeg er ikke en ekte kremmer, for jeg vil aldri kunne selge produkter jeg ikke selv bruker og elsker. Det må ligge i bunn, forteller Heming.

Fant sin nisje

Etterhvert utvidet han med å lansere sitt eget strikkegarn og åpne butikken «Trollkar» i Haugesund – og på nett.

– Jeg er jo litt som Pippi: «Det har jeg aldri gjort før, så det får jeg helt sikkert til». Jeg er en ukuelig optimist, og har som holdning at alt som kan ordnes med penger, kan ordnes – også når man ikke har penger. For er konseptet godt nok, så vil pengene komme. Det er viktig å finne sin nisje, og det har jeg klart med Trollkar. Jeg er eneste butikk i Norge som satser på strikkemaskiner, jeg er størst på utvalg av symaskiner på Haugalandet, og jeg har min egen filosofi når det kommer til garn, sier Heming.

Ull – uten tull

Trollkar er opptatt av at ullen i garnene kommer fra sauer som har hatt det godt, og at produksjon, ullbehandling og distribusjon setter så lite avtrykk på miljøet som mulig. Superwash-behandling av ull er en svært miljøfiendtlig kjemisk prosess, og faktisk forbudt å utføre i Norge. De fleste garnprodusenter kjøper superwash-behandlede ull fra andre steder i verden, eller sender ull til utlandet for prosessering. Dette gjelder særlig for billig merino-ull, som har lett for å tove og nuppe når det er ubehandlet.

– Trollkar ønsk er ikke å bidra til forurensing og farlige arbeidsplasser, verken i Norge eller utlandet. Vi har derfor ikke superwash-behandlet ull i vårt sortiment, noe som betyr at Trollkar sine ullgarn er av 100 % ull – helt uten tull, og da må også ullen være av aller beste kvalitet. Det er bedre for kloden, bedre for sauen og bedre for deg og meg. Det er litt mer kostbart, men det er verdt det, mener Heming.

Kurs og kafé

I tillegg til salg av garn, oppskrifter og strikkemaskiner, driver Trollkar også strikkekafé hver torsdag kveld, og kurs nesten hver eneste helg.

– Mens strikkekaféen skaper et miljø i butikken, er det kursene vi faktisk lever av. Det er vårt brød og smør. Vi har kurs i maskinstrikking, søm og andre tekstilhobbyer. Snart skal vi i gang med kurs i nålebinding, en gammel teknikk fra vikingtiden, og vi kommer til å utvide kurstilbudene fremover.

Heming driver Trollkar alene, men får hjelp av et par praksiskandidater og deler lokaler med Cecilie Bergin Ditlevsen som driver systuen Fragaria Bergin.

Inspirerende på Skape Forum

Du kan møte Heming er blant dem du kan møte under “Skape Forum” på Gründerloftet torsdag 1. november, sammen med Torstein Hatlevik fra Håheim gård, Øivind Lindøe fra Matkanalen, Bengt Haugland fra Norcable og Jens Inge Eng fra Capt Sig Hansen Krabbeagn.

Hele programmet for Nyskapingsuka 2018 er tilgjengelig her: https://nyskapingsuka.no/program

 

Toppbilde-foto: Audun Munthe