Haugesund kommune har fått et meget positivt svar på søknaden om tilskudd fra en støtteordning forvaltet av Hordaland Fylkeskommune. Svaret lyder på hele 753.000 kroner – et økonomisk tilskudd som nå skal finansiere prosjektet Idélab.

Fra budsjettsekken for Omstilling innenfor petroliumsindustrien på Sør- og Vestlandet har søker Haugesund kommune fått tildelt 753.000 kroner i støtte. Midlene skal nå finansiere prosjektet Idélab, hvor målet er at arbeidssøkende skal etablere minimum 10 nye kompetansebedrifter på Haugalandet. Dette skal skje gjennom nyetableringer blant arbeidsledige, samt spin-offs i allerede etablerte bedrifter.

– Vi fikk tildelt alt vi søkte om, og det er vi selvsagt meget fornøyde med, sier Inger Kallevik Håvik, nestleder i Haugaland Vekst og ansvarlig for lokalt næringsarbeid i kommunene.

«Sammen er vi sterkere»

– Dette er et samarbeid med Næringshagen Rogaland Ressurssenter som står bak idéen og utviklingen av konseptet og prosjektet Idélab, forteller Kallevik Håvik, som videre mener søknadens tilskuddsmuligheter ble styrket av at flere aktører gikk sammen.   

Haugesund kommune står som søker av tilskuddet, men med på laget som samarbeidspartnere rundt realiseringen av Idélab finner vi blant annet følgende aktører og virksomheter:

  • NAV
  • Mulighetskaféen
  • Skape
  • Validé Haugesundregionen

Det nyetablerte miljøet Kubatoren, som fysisk er lokalisert til Gamle Slaktehuset og Høvleriet, og som innbefatter blant annet Gründerloftet og Haugaland Makers, blir også viktige aktører i prosjektet.

Inger Kallevik Håvik i Haugaland Vekst
Inger Kallevik Håvik, Haugaland Vekst.

– Vi har søkt om plass til 30 personer med høy og relevant kompetanse, som er arbeidssøkende. Med høy kompetanse tenker vi ingeniører eller flinke fagfolk som har idéer og som ønsker å utvikle noe for å starte for seg selv, forteller Kallevik Håvik.

Disse får muligheten til å tilegne seg kompetanseheving innen aktuelle tema som etablering og selskapsutvikling gjennom verktøy som Skape og Validé Haugesundregionen, men også i forhold til programmering og mer IT-relevante ferdigheter.

Vil skape gode synergier

– Målsettingen er at de skal tilegne seg kompetanse innen morgendagens entreprenørskap og skape seg sin egen arbeidsplass eller bli ansatt i en allerede etablert virksomhet, sier Kallevik Håvik.

Tilskuddsgiver Hordaland fylkeskommune trekker frem det følgende fra søknaden for å vise at den oppfyller tilskuddsordningens kriterier:

Haugesundregionen er høg arbeidsløyse for lengst ein realitet, og etter nye runder med oppseiingar frå Aibel blir ytterlegare 150 ingeniørar og funksjonærar ledige frå hausten av. Tal frå NAV viser at ein stor del av dei ledige har høg kompetanse, bl.a. er det mange med teknisk kompetanse. Veldig mange av dei ledige kjem frå olje- og gass bransjen, ein bransje som har store behov for effektivisering og reduksjon av kostnadene for å halde sin posisjon i det globale marknaden. I tillegg skjer det mykje innan fornybar energi på bakgrunn av klimamåla som er satt. I denne bransjen ligg det mange nye mogeleghetier for personar med teknisk bakgrunn og erfaring frå olje- og gassnæringa.

I Haugesund har talet arbeidslause vore blandt dei høgaste i landet dei siste 20 åra, avhengig av korleis det går i resten av fylket. Blant anna har få offentlege verksemder gjort at behovet for ein befolkning som er aktive på eigenetableringar er større enn i ein del andre distrikt.

Formålet med Kubatoren er å skape optimisme og framtidstru for regionen ved å samle kreative og innovative krefter og leggje til rette for gründerskap og vekst. Dette er ikkje noko initiativtakane kan klare åleine.

– Svært relevant for arbeidsledige

Bakgrunnen for Idelab er et ønske om å omforme den ledige kompetansen som allerede eksisterer i regionen, men også den som er blitt frigitt ved oppsigelser til nye bedrifter og arbeidsplasser.

Prosjektets varighet er 10 måneder fra oppstart og vil involvere inntil 30 personer med høy kompetanse og rett motivasjon, som for tiden er uten fast arbeid. Idélab legger til rette for at deltakerne får kontorfasiliteter og møteplasser gjennom hele prosjektperioden.

Hordaland fylkeskommune mener søknaden treffer utlysningsteksten godt i og med at den er rettet mot den delen av Rogaland hvor arbeidsledigheten er høyest, og begrunner tilskuddet videre:

Dei arbeidsledige som prosjektet skal fange opp har grunnleggande kompetanse og er normalt mobile på arbeidsmarknaden. Prosjektet passar godt under ordninga om omstillingsmidlar på Sør- og Vestlandet. Det vert tildelt 50 % støtte. Tiltaka i prosjektet vert vurdert svært relevant med direkte verknad for arbeidsledige i ein region og ein by med særskilt store utfordringar.