Reiselivsnæringen i vår region vil være blant dem som kommer dårligst ut av den økonomiske krisen, i følge Menon. – Tiltakspakkene treffer foreløpig ikke godt nok, mener Vigleik Dueland. Hør mer om hva han mener må til under den digitale konferansen «Agenda Haugalandet – fra krise til muligheter» tirsdag 9. juni.

Vår reiselivsnæring ekstra sårbar

I følge analyser gjort av Menon Economics er Rogaland det fylket som vil komme dårligst ut av den økonomiske krisen vi nå er inne i. De har sett på sammenhengen mellom omsetningsfall og sysselsettingsutvikling og utarbeidet tre scenarioer for å analysere sannsynlige effekter av krisen, alt etter hvor langvarig krisen er, hvordan de økonomiske tiltakene fra myndighetene virker, og hvordan den globale økonomien reagerer.

I alle tre scenarioene er det Vestlandet, og særlig Rogaland, som blir hardest rammet av krisen. I det mest negative scenarioet beregner Menon at om lag 4,5 prosent av alle ansatte i næringslivet vil bli sagt opp i vårt fylke i 2020. Reiselivsnæringen fremstår som ekstra sårbare. Med store deler av markedet borte og sterkt redusert mulighet for inntjening anslår Menon en sannsynlig omsetningssvikt for næringen de neste årene på mellom 20 – 52%, avhengig av hvilket scenario man legger til grunn.

Under den digitale konferansen «Agenda Haugalandet» vil det være en egen sesjon tirsdag 9. juni fra kl. 10.00 til 11.00, om hvordan reiselivsnæringen skal kunne klare seg gjennom krisen.

Iselin Nybø med tiltak reiselivsnæringen

Regjeringen kom nylig med forslag til tiltak som skal støtte reiselivsnæringen gjennom krisen. Blant forslagene er lønnstilskudd, forlenget kompensasjon, midler til kommunale næringsfond og reiselivsordning i Innovasjon Norge, en modell for sesongbedrifter, midler til å dekke lovpålagt vedlikehold i sesongbedrifter og verdsettelsesrabatt på formuesskatt på arbeidende kapital.

AGENDA REISELIV: Næringsminister Iselin Nybø, direktør Stein Ove Rolland i Fjord Norge, Vigleik Dueland fra Destinasjon Haugesund og Haugalandet og Nina Kaltwasser fra Eljarvik Gård.

– Tiltakene som regjeringen nå legger frem, er ment å gi næringen insentiver til å fortsette å utvikle seg i riktig retning, til tross for økonomiske utfordringer. Målet vårt er å fortsatt ha et attraktivt og bærekraftig reiselivstilbud når markedene åpner opp igjen, og at det oppleves som trygt både for ansatte og gjester, sier næringsminister Iselin Nybø. Hun vil fortelle mer under «Agenda Haugalandet» tirsdag 9. mars.

Næringen står samlet

Vigleik Dueland, leder av Destinasjon Haugesund/Haugalandet, representerer en næring som har havnet i en svært vanskelig situasjon. 

– Det er kjempetøft, men nettopp derfor må jeg si at jeg er imponert over måten de ulike aktørene i regionen har snudd seg rundt, rettet ryggen og tatt tak for å gjøre det beste ut av situasjonen. Vi er nærmere 200 medlemmer lokalt, som jeg opplever drar i samme retning, og dette er noe vi skal få til sammen, sier Dueland.

Destinasjonsselskapet har nå endret hele sin markedsstrategi mot det norske markedet, og står sammen om Norges-kampanjen som ble lansert forrige uke.

– Undersøkelser fra Innovasjon Norge viser at svært mange kommer til å feriere med bil i egne nærområder i sommer, og da har det vært viktig for oss å koordinere oss best mulig, både internt men også med naboregionene, for å løfte frem hvilke muligheter som ligger hos oss, rett og slett for å få gjestene til å tilbringe så mye av sin ferietur hos oss. Vi samarbeider med Fjord Norge og Visit Norway, og har god bredde på kampanjene våre, sier Dueland.

Krever fire raske tiltak

Dueland skulle imidlertid ønske at tiltakspakkene fra regjeringen traff bedre.

– De treffer dessverre ikke godt nok, særlig ikke for sesongbedriftene. Destinasjonsselskapene på Vestlandet og Fjord Norge har derfor fulgt opp regjeringens siste tiltak med brev til alle medlemmene i Finanskomiteen, samt med oppfølging over reiselivsinteresserte i Næringskomiteen, forteller han.

Destnasjonsselskapene ber om fire raske tiltak som vil begrense skadeomfanget for reiselivet: 

– Vi trenger en rask grenseåpning til land med samme smittevernsituasjon, det må raskt investeres 100 mllioner kroner ekstra til markedsføringstiltak i 2020, vi må få en rask avklaring rundt støtteordninger for bedrifter, og en rask omgjøring av tiltaket overfor reisearrangørene – de trenger støtte, ikke lån, sier Dueland. Mer om dette vil ha fortelle om på Agenda Haugalandet på tirsdag.

I tillegg til Dueland og Nybø bidrar direktør Stein Ove Rolland i Fjord Norge og Nina Kaltwasser fra Eljarvik Gård i Åkerfjorden under sesjonen om reiselivsnæringen.

Meld deg på sesjonene

Det vil være fire sesjoner under konferansen, knyttet til hver sin utsatte eksportrettede næring. Menon Economics vil innlede hver sesjon med status for den aktuelle næringen.

Her er programmet for de fire sesjonene:

Agenda Reiseliv (Tirsdag 9. juni kl. 10.00 – 11.00)

  • Menon Economics, Erik W. Jakobsen – Situasjonen i reiselivsnæringen
  • Iselin Nybø, Næringsminister – Hvordan sikre norsk reiseliv gjennom og etter krisen?
  • Stein Ove Rolland, direktør Fjord Norge
  • Vigleik Dueland, direktør Destinasjon Haugesund og Haugalandet
  • Nina Kaltwasser fra Eljarvik Gård, Åkrafjorden

Agenda Industri og Energi (Tirsdag 9. juni kl. 13.00 – 14.00)

  • Menon Economics, Erik W. Jakobsen – Situasjonen i prosessindustrien
  • Ingrid Guddal, fabrikksjef Norsk Hydro Karmøy
  • Tiril Fjeld, daglig leder Haugaland Næringspark
  • Geir Pollestad, stortingsrepresentant, SP, og leder Stortingets næringskomité

Agenda Havrom (Onsdag 1o. juni kl. 10.00 – 11.00)

  • Menon Economics, Erik W. Jakobsen – Situasjonen i maritim- og offshore leverandørindustri
  • Tina Bru, Olje- og energiminister (UTGÅR)
  • Espen Barth Eide, Ap, Stortingets Energi og miljøkomité
  • Kenneth Walland, adm. dir,  Østensjø Rederi
  • Arvid Nesse, leder for Norwegian Offshore Wind Cluster
  • Liv Kari Eskeland, H, Stortingets Energi- og miljøkomité

Agenda Sjømat (Onsdag 1o. juni kl. 11.30 – 12.45)

  • Menon Economics, Erik W. Jakobsen, Situasjonen i sjømatnæringen
  • Trine Danielsen, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet
  • Andreas Heskestad, klyngeleder STIIM Aqua Cluster
  • Geir Myklebust, direktør ScaleAQ
  • Kåre Olav Krogenes, direktør, Viewpoint Aqua
  • Bjørn Inge Staalesen, direktør, Ecofisk
  • Terje Halleland, FrP, Stortingets Energi- og miljøkomité

Påmeldte vil motta link til konferansedeltakelsen i forkant av sesjonene.