Bygget 3D treningsinstruktør som 19-åring

Tor Ivar Våge startet egen virksomhet bare 19 år gammel. I dag er selskapet InfoGym utvidet med kontor i Singapore, og vil i løpet av 2016 satse mot det sørøstasiatiske markedet.

– Forretningsideen fikk jeg da jeg var i forsvaret, for drøye seks år siden. Smarttelefon var lite utbredt og vi brukte YouTube for å lære oss nye treningsøvelser. Vi så noen videoer før vi skulle trene, men hadde selvfølgelig glemt alt når vi kom bort på senteret. Da tenkte jeg at det ville vært nyttig med en datamaskin som kunne vise hvordan de forskjellige øvelsene skal gjennomføres, plassert på treningssenteret, forteller Tor Ivar om hvordan ideen ble til.

For han fant ingen eksisterende løsning for dette på markedet, og bestemte seg for å bygge en selv. Som innhold utviklet han en egen serie med øvelser med 3D animasjoner, i stedet for video. Slik sikret han kontinuitet og at øvelsene ble vist helt korrekt.

– Jeg utrustet datamaskinen med en berøringsskjerm, noe som ikke var spesielt utbredt for seks år siden. Jeg husker bla. at vi måtte merke terminalene tydelig med «Ta på skjermen for å navigere», noe som virker veldig unødvendig i dag.

Seks måneder etter oppstart var Tor Ivar ferdig med løsningen, og den ble blant annet tatt i bruk i militærleiren han bodde i. I dag tilbyr selskapet hans i tillegg treningsveiledning, oppfølging og kommunikasjon mellom treningssenteret og kunden.

– Jeg sier ofte at det å være gründer ikke er en jobb, men en livsstil. Du er hele tiden på jobb, selv når du sitter hjemme og ser på tv. Det er alltid noe som skal gjøres, eller som skulle vært gjort. To uker er sjeldent like, og det er spenningen rundt dette som driver meg. Det er selvfølgelig tunge tider, men det er heldigvis mange gode også.

header_alex header_mac header_tablet

Satser i Asia
Siden oppstart har mulighetene åpnet seg sakte men sikkert. Tor Ivar er nylig hjemme fra et treukers opphold i Singapore. Anledningen var deltakelse i TINC Asia, et 3 ukers teknologi-inkubatorprogram i Singapore i regi av Innovasjon Norge og i samarbeid med en av de aller beste akseleratorene i Asia, JFDI.asia.

Programmet tar sikte på å gi norske selskaper større innsikt og kjennskap til asiatisk virksomhet, kultur, preferanser og forventninger, for å muliggjøre raskere vekst i regionen, med mindre risiko.

Virkemiddelapparat på godt og vondt 
Til tross for ung alder, har Tor Ivar opparbeidet seg solid gründererfaring. Med det følger også erfaring med norsk støtteapparat på godt og vondt. I sin yrende oppstart tok Tor Ivar kontakt med Innovasjon Norge.

– Selv om jeg fikk innvilget et etablererstipend så var ikke dette en god opplevelse. Behandlingstiden var utrolig lang, og kommunikasjonen veldig dårlig.  I senere tid har jeg deltatt på en del arrangementer og benyttet ulike tjenester fra Innovasjon Norge, og det er tydelig at det har skjedd store forandringer siden min første søknad. Innovasjon Norges tilbud er helt fantastisk, og ganske unikt sett i verdenssammenheng.

I tillegg til etablererstipend fikk Tor Ivar et stipend fra SR-bank i Bergen, og mener det var helt avgjørende for realiseringen av InfoGym.

Selv om selskapet har fått noen år på baken, blir ikke utfordringene mindre av den grunn- de bare endrer seg. Nå står selskapet overfor en internasjonalisering, og har store aktører fra både USA og Asia som ønsker å investere. Med det følger stort beslutningsansvar.

– Selv om dette er utelukkende positivt, så er det mange hensyn som skal tas. Hvilken investor er best, satt bort fra pengene? Hvilket marked skal vi etablere oss i først? Hvordan skal logistikken rundt løses? Og hvilken verdivurdering skal vi si oss enig i? Det er ikke alltid at høyest nødvendigvis er best, sier han.

Tilbake til Asia
Neste uke drar Tor Ivar tilbake til Singapore. Målet er å få på plass ytterligere et par større kunder, samt hente kapital fra investor.

InfoGym har i dag etablert kontor i Singapore og vil i løpet av 2016 satse mot det sørøstasiatiske markedet.

 

Les mer om InfoGym

Bilder: infogym.no