Nyskapingsuka 2019 går av stabelen i hele regionen fra 28. oktober til 1. november. Innovasjon, endring og entreprenørskap står i fokus, og det blir en uke med inspirerende og lærerike arrangementer som skal styrke og fremme innovasjon og vekst i regionen.

Det er Haugaland Vekst som er initiativtaker bak den årlige Nyskapingsuka, som arrangeres i tett samarbeid med en rekke regionale aktører som har til felles å jobbe for vekst og nyskaping i regionen vår, fra Sauda og Vindafjord i øst til Haugesund og Karmøy i vest.

Vidar Vorraa, Mulighetsutvikler i Haugaland Vekst

– Med Nyskapingsuka ønsker vi å inspirere til nytenking og initiativ, og løfte frem de som evner å skape og innovere. Målet har vært å skape møteplasser for entreprenører, investorer, bedrifter, studenter og det offentlige, hvor en kan utveksle kunnskap, dele nyskapende idéer og knytte kontakter, forteller Vidar Vorraa i Haugaland Vekst.

 Variert PROGRAM

– Vi har et godt og variert program som favner bredt, både innholdsmessig og målgruppemessig, sier Vorraa.

Flere av de større arrangementene har etterhvert har blitt faste stolper i Nyskapingsuka.

Under «målTid» inviterer lokale næringslivsledere med studenter og gründere hjem for å utveksle erfaringer og bygge nettverk over en bedre middag.

 «Bedriftenes Dag» på Karmøy arrangeres i år for åttende gang. Konferansen har etablert seg som en spennende og nyttig møte- og nettverksarena for næringslivet og samler årlig rundt 160-170 næringslivsledere. Nyskaping, innovasjon og omstilling er gjennomgangstema, og blant årets foredragsholdere er Finansminister Siv Jensen, «Hypokondorlegen» Ingvard Wilhelmsen og Erling Dokk Holm, instituttleder på institutt for kreativitet og innovasjon ved Høyskolen Kristiania.

Med «Små bedrifter – store verdier» i Ølen har Fikse Næringsforening og Medvind24 Næringshage nok en gang fokus på betydningen av de litt mindre bedriftene og hvordan disse kan få best mulig rammevilkår.

Oppstartshjelp

Gründervirksomhet blir det selvsagt fokus på gjennom uka, blant annet i «Skape Gründer Forum Haugalandet», som vil være en blanding av faglig påfyll og deling av erfaringer fra andre gründere, og under «Lyst til å starte bedrift» der DNB, NAV, Gründerloftet og Skape forteller hvordan de kan bidra som gode støttespillere for de som ønsker å starte egen bedrift.

Innovasjon på Haugalandet er nemlig ikke bare noe som skjer hos Petter Smart’er i små gründerbedrifter, det skjer også jevnlig i store etablerte bedrifter. Haugalendinger er selvgående do’ere. Dukker det opp en utfordring, så tas den ofte på strak arm. «Dette fikser vi!». Det er kick and run. For det er sånn det må være. Og det er en mentalitet vi skal være stolte av og ta vare på. Under arrangementet «Innovasjon i eksisterende bedrifter» får vi høre hvordan Geminor og SMV har stått for nødvendig nyskaping, enten fordi konjunkturene har krevd det eller fordi kundene har hatt behov for det.

JenteTech

Haugaland Vekst arrangerer sammen med IKT-Servicefag ved Haugaland Videregående Skole seminaret «JenteTech». Her blir det blant annet utstillere fra lokal og regional IT-bransje, og deltakerne får blant annet teste ut ny og spennende teknologi. Formålet med arrangementet er å vise jenter fra 9 og 10- klasser i Haugesund at IT-sektoren kan være et spennende yrkesvalg.

– Vi ser heldigvis at flere og flere jenter får øynene opp for mulighetene som ligger innenfor IT-feltet. Håpet er at JenteTech-seminaret vil vise at jenter er svært ettertraktede i IT-bransjen, at det er et spennende og godt betalt yrkesvalg, og at etterutdanningsmulighetene er gode, sier Vorraa.

Grønt fokus

Landbrukskommunene Tysvær og Vindafjord arrangerer «Klimasmart landbruk» sammen med Validé. Her er fokuset på reduksjon av klimaavtrykket til norsk landbruk ved å sikre bedre informasjon og gode verktøy for klimasmart drift på norske gårdsbruk.

Bærekraft er også tema når DNB samarbeider med Næringsforeningen om industriseminaret «Grønne oppdrag»på Lille Maritim.

Åpent for alle

I fjor var det over 900 deltakere på de forskjellige arrangementene under Nyskapingsuka.

– Vi håper at mange finner arrangementer de kan inspireres av også i år. Programmet favner bredt og retter seg mot alt fra studenter og gründere til næringslivsledere, politikere og investorer. Og absolutt alle er hjertelig velkomne, understreker Vorraa.

Programmet for Nyskapingsuka 2019 er tilgjengelig her: http://www.nyskapingsuka.no, og det vil komme til enda flere arrangementer de neste dagene.

Haugaland Veksts samarbeidspartnere under Nyskapingsuka 2019 er Skape, Validé, HVL, DNB, NAV, Næringshagen Rogaland Ressurssenter, Gründerloftet, Sauda Vekst, Suldal Vekst, Haugaland Videregående Skole, Fikse Næringsutvikling, Medvind24 Næringshage, Innovation Dock, NORCE Research, Haugaland Kunstverk og Filmkraft Rogaland.