At Makani LLC nå bekrefter at de vil starte testing av vindkraftproduksjon med drageteknologi utenfor Karmøy, bidrar til å befeste regionens posisjon som ledende på havvind.

Makani er et selskap grunnlagt av Alphabet (Google) i California. Nå satser de stort på energiproduksjon fra havvind, og skal i sommer teste sin strømproduserende Makani-drage over hav vest av Sør-Karmøy, i samarbeid med Shell og MET-senteret. Dragen festes til en flytende installasjon med kabel, og propellene på vingespennet fungerer som vindturbiner. Vingemaskinen flyr rundt i sirkler lik en tradisjonell lekedrage, på en høyde opptil 400 meter over havoverflaten. Turbinene sender produsert elektrisitet ned til installasjonen via kabelen.

– Dette er fantastisk spennende nyheter for hele regionen. Haugalandet og Sunnhordland har alle forutsetninger for å kunne bli ledende på havvind. Det er allerede ti år siden vi fikk verdens første flytende havvind-turbin med Hywind. Utsira nord kan bli Norges største havvind-park, og produsere enorme mengder fornybar energi. Når nå også selveste Google og Makani retter sine øyne mot vår region for å teste verdens første energiproduserende offshore-drage, så er det nok et eksempel på at regionen er vår er ideell for denne type energiskaping. Det ser også noe om hvilket utstillingsvindu for ny og bærekraftig teknologi vi har muligheten for å bli. Om testperioden i sommer blir en suksess, kan ringvirkningene bli enorme, håper administrerende direktør i Haugaland Vekst, K. Tormod Karlsen.

Planlegger nasjonal havvind-konferanse

Haugaland Vekst er allerede i gang med planleggingen av en nasjonal konferanse for offshore-vind før sommeren.

Dette er ett av de viktigste regionale satsingsområdene våre, og vi ønsker å samle ledende aktører fra hele landet her på Haugalandet for sammen å se på de fantastiske mulighetene som ligger i havvind, særlig i vår region, sier Karlsen.

En unik posisjon

Lederen ved MET-senteret Arvid Nesse har vært en viktig drivkraft bak havvind-satsingen.

– Vårt ønske er å etablere en komplett leverandørkjede av flytende vindprosjekter, og ser kompetansen vi har fra olje-, gass- og den maritime næringen passer perfekt til å bygge opp en flytende vind-næring. Nå får vi være med fra starten, noe som gir oss en unik posisjon, mener Nesse.

Hywind-prosjektet som opprinnelig ble utviklet av Equinor, blir eksempelvis nå videreført av Unitech, og brukes til utvikling av stadig nyere teknologi på Katapult-senteret.

Se innslag i Dagsrevyen (17 min ut i sendingen)

Her kan du lese mer om Googles Makani-drage.

 

Tekst: PYX