– Haugesundregionen har hatt stor innvirkning på at jeg ønsker å flytte hjem

Med sine arrangementer både her hjemme og i andre norske byer, skal Haugesundregionen sørge for at de unge talentene som flytter ut av regionen for å studere, returnerer når de er ferdigutdannet. En utflytter som nå ønsker å flytte hjem etter fullført master, er Ragnhild Brekke.

Ragnhild Brekke har studert fire år ved NTNU. Nå er hun lysten på å returnere til Haugesundregionen.

Ragnhild Brekke har studert fire år ved NTNU. Når hun er ferdig med sin Marin Teknikk-master i juni, er hun lysten på å returnere til Haugesundregionen.

Ragnhild Brekke er en av mange haugalendinger som har vært i kontakt med Haugesundregionen både før og under sitt studieløp. Første møte var som russepresident på Skeisvang VGS hvor hun møtte Haugesundregionen for å gi innspill til hva som kan gjøres for å få haugalendinger som studerer andre steder i Norge tilbake til regionen etter endt utdannelse.

– Etter dette første møtet med Haugesundregionen, ble vi invitert til å delta på «Ka skjer ittepå» i regi av Haugesundregionen og Haugaland Kraft. Dette var et utrolig morsomt arrangement hvor jeg fikk treffe både store og små lokale bedrifter og høre om hvilke muligheter det fantes på Haugalandet. Jeg hadde allerede da en plan om å flyttet til Trondheim for å studere marin teknikk på NTNU, som kanskje var det lureste jeg kunne gjøre på den tiden – med tanke på jobbmulighetene hjemme.

Fikk sommerjobb gjennom Haugesundregionen

Da Brekke flyttet til Trondheim ble hun med i Teknologiporten – en av NTNUs største frivillige studentorganisasjoner, som jobber med å knytte nettverk mellom studenter og næringslivet. Her ble hun kontaktpersonen til Haugesundregionen og var med på å arrangere flere av deres arrangementer i Trondheim.

– Jeg ble kjent med samtlige bedrifter, og gjennom disse nettverkene skaffet jeg meg sommerjobb både i DeepOcean og Sjøfartsdirektoratet. Desto lengre jeg kom i studieløpet, desto nærmere ble det aktuelt å sikte seg inn på bedrifter jeg ønsket å jobbe for når jeg en dag var ferdig med studiene. Dette er også grunnen til at jeg fortsatte å oppsøke Haugesundregionens arrangementer, forteller Brekke.

– Hvordan har arbeidet til Haugesundregionen påvirket deg og dine tanker om å en dag flytte hjem igjen?

– Haugesundregionen har absolutt hatt en stor innvirkning på mine tanker om å flytte hjem til Haugesund. Jeg er en hjemmekjær og familiekjær person, og har alltid sett for meg en fremtid hjemme. Men man kan ikke bare flytte hjem dersom det ikke er noen muligheter, så Haugesundregionen har hjulpet meg med å knytte de riktig båndene og gitt meg god innsikt i hva jeg kan forvente av jobbmuligheter der. Spesielt i disse nedgangstider er deres tilbud og kunnskap essensiell.

Bruker nettverk og rekrutteringsbyrå

Torsdag 16. februar arrangerer Haugesundregionen igjen treff i Trondheim som et ledd i sitt omdømme- og rekrutteringsarbeid. Her får utflyttede haugalendinger og andre studenter muligheten til å bli bedre kjent med bedrifter og utdanningsinstitusjoner i regionen vår. Selv om hun nå ikke lenger er leder for Teknologiporten, skal Brekke også i år hjelpe til med innsjekk og sørge for at bedriftene og studentene får et bra arrangement.

Haugesunderen er nå inne i sitt siste år på masterstudiet Marin Teknikk ved NTNU og vil uteksaminere juni 2017. Her har hun spesialisert seg innen undervannsteknikk og marine operasjoner, og skriver masteroppgave innen design og planlegging av offshore løfteoperasjoner, med fokus på vurdering av operasjonsgrenser, opererbarhet og værvindu.

– Hvor aktiv har du vært i saumfaringen av arbeidsmarkedet i Haugesund og i regionen vår under studietiden din?

– I starten av studieløpet mitt var det enormt gode tider for sivilingeniører innen marin teknikk, så jeg var ganske sikker på at jeg ville få meg en jobb i Haugesund på sikt. Men nå som jobbmarkedet har sviktet litt, har jeg brukt mye tid på å lete etter annonser, bruke rekrutteringsbyrå, gå på karrierearrangementer, ringe rundt og å bruke nettverket mitt for det det er verdt.

Ser utenfor oljesektoren

Foruten DeepOcean og Sjøfartsdirektoratet hvor hun har arbeidserfaring fra tidligere, er lokale bedrifter som Salt Ship Design på Stord, Heimli Ship Design, Kystverket, Kystdesign, DeepWell, Gassco og Wärtsila aktuelle for Brekke og hennes utdanning når hun vender nesen hjemover.

– Jeg er også sikker på at i løpet av de neste årene vil havområdene bli mer og mer utforsket og aktuelt, og spesialiseringen min innenfor marine operasjoner og undervannsteknikk vil være spesielt godt egnet, uavhengig om det er innenfor oljesektoren eller fornybar energi.

– Tar med seg verdifull kompetanse og erfaringer

Leder av Haugesundregionens, Jannicke Kvarven, peker på Brekke som et konkret eksempel på hvordan de lykkes i sitt langsiktige arbeid med omdømme- og rekrutteringsarbeidet.

jannicke-kvarven

Leder i Haugesundregionen, Jannicke Kvarven, har med seg mange av regionens bedrifter og utdanningsinstitusjoner når hun arrangere treff i Trondheim torsdag 16. februar.

– Ragnhild er et caseeksempel som viser hvordan vi sår frø hos de helt unge før de dra ut av regionen for å få seg en utdannelse. Som 18-åring fikk hun et innblikk i næringslivet vårt og mulighetene via deltakelse på vårt lokale arrangement «Ka skjer ittepå», før hun dro videre som student. Vi har møtt henne over lang tid, knyttet tett kontakt og hatt kontinuitet i oppfølgingen og relasjonen med henne. Hun tar med seg verdifull kompetanse og erfaringer når hun en dag flytter tilbake til regionen vår, sier Kvarven.

Og Brekke er på sin side takknemlig for arbeidet Kvarven og Haugesundregionen legger ned.

– Det er viktig å ha en slik plattform som vi som studenter kan kontakte når man er i vanskelige jobbsituasjoner. Det er lett og fristende å ta i mot jobber i de store byene, av den grunn at man ikke vet hva som skjuler seg i kontorbyggene i Haugesundregionen. Innsikten i markedet og mulighetene Jannicke og co har gitt meg, har helt klart fått meg til å innse at jeg kan flytte hjem hvis jeg vil, uavhengig av hvilken studiebakgrunn jeg har. Og så er jo den 25. timen veldig fristende, innrømmer Brekke.

Ønsket om å flytte hjem til Haugesund er altså sterkt, men om dét blir scenarioet like etter at studieslutt er fremdeles usikkert.

– Jeg har ikke fått meg fast arbeid enda, noe som selvsagt må med i totalvurderingen før jeg vet om jeg flytter hjem allerede til høsten.