For tredje gang på like mange år ble gründerkonferansen Skape Forum Entré arrangert tirsdag 18. oktober. – Mange gründere møter på de samme utfordringene i forskjellige faser på veien mot å starte og drive egen bedrift. Da er det nyttig å dele erfaringer og få inspirasjon til å fortsette gründerløpet ved arrangementer som dette, sier Rita Leinan i Haugaland Vekst.

Skape Forum Entré er en møteplass for gründere, de som tenker på å bli gründer, og de som skal hjelpe gründere på veien til levedyktige bedrifter basert på gode ideer. Ved en nyetablering er det mange formaliteter og noen uformaliteter du skal ha kontroll på. Skape Forum Entré skal hjelpe gründere til å bevare håpet, troen og viljen på veien mot sitt mål ved hjelp av arrangementets tilstedeværende nettverk og dets erfaringer og historier fra sin egen gründerrelevante fortid. 

Årets Skape Forum Entré ble arrangert i Festiviteten og inneholdt en rekke sterke innledernavn som alle delte sine erfaringer knyttet til gründerskap og etableringsutvikling. Konferansen ble i år som i fjor ledet av Radio102-duoen Thor Magnar Thorsen og Helge Bertelsen.

Karianne Sæther, MOO.
Karianne Sæther, MOO. (Foto: Grethe Nygaard)

Karianne Sæther fortalte om det å bygge og drive internasjonalt salg av designprodukter i skinn gjennom sitt selskap MOO. Kirsti Sveindal etablerte i 2015 «Start Microhousing» som tilbyr nøkkelferdige minihus. Mai Camilla Munkejord er forsker og professor og fortalte om sine spennende studier rundt innvandrere og deres gründerskap.

 

Faglig og sosial arena for skapere

På plass på scenen var også tre av gründernes «gode hjelpere» – Anne Cathrine Østebø (leder inkubatorselskapet Valide), Bente Haraldson Syre (banksjef i Haugesund Sparebank) og Suzanne de Kok Selstad (leder i kurs og rådgivningsvirksomheten Skape).

Andre potensielle støttespillere for gründere, som Innovasjon Norge, lokale økonomirelaterte bedrifter og bedrifter innen media/kommunikasjon utgjorde også deler av arrangementets tilstedeværende erfarings- og kunnskapsbank.

– Mange gründere møter på de samme utfordringene i forskjellige faser på veien mot å starte og drive egen bedrift, og da er det nyttig å dele erfaringer og få inspirasjon til å fortsette gründerløpet med arrangementer som dette. Formålet med konferansen er å levere en faglig og sosial arena for skapere, sier Rita Leinan i arrangørbedriften Haugaland Vekst.

 

Hentet verdifull informasjon

En av de rundt 90 påmeldte var Snorre Nilsen Eikeland.  Han etablerte i 2014 Analytic Minds – et selskap som utfører Excel-optimalisering og dataanalyse.

– Hvorfor var du på Skape Forum Entré?

Snorre Nilsen Eikeland
Snorre Nilsen Eikeland i Analytic Minds – her under sitt frokostkurs «Jobb smartere og bedre med Excel» hos Haugesundregionens Næringsforening. (Foto: Sindre Haar, HN)

– For å få innblikk og kunnskap om hele gründerprosessen, selv om jeg har vært gjennom nyetableringer også tidligere. Samtidig er det slik at selv om du har vært med på dette før, kan du hente verdifull informasjon fra å lytte til andre etablerere og høre deres erfaringer. Skape Forum Entré er også en god arena for å treffe folk i samme bransje og å knytte kontakter og utvide nettverket sitt, forteller Eikeland.

Da han etablerte Analytic Minds i 2014, arbeidet han deltid både ved Klinikk Hausken og i sitt nystartede selskap, som han har drevet på heltid siden 1. januar i fjor.

– Analytic Minds forenkler og videreutvikler rapporter og Excel-ark som gjerne kommer inn til en bedrift og som det kan ta mye tid å sette seg inn i om denne kompetansen ikke finnes i den aktuelle bedriften allerede. Grunnen til at jeg etablerte Analytic Minds var nettopp på grunn av at få bedrifter sitter med eller ansetter folk med spesialkompetanse innen Excel og dataanalyse.

Analytikeren og Excel-eksperten er imidlertid utdannet som noe helt annet.

– Egentlig er jeg molekylærbiolog – en biolog som arbeider med DNA og proteiner, og med hvordan kroppen fungerer på de veldig små og detaljerte nivåene. Overfører man dette til det vanlige næringsliv, kan man si at DNA er produksjon, RNA er distribusjon, proteiner er salg, og epigenetikk er markedsføring. En molekylærbiolog er trent i hvordan man har kontroll på detaljer i hvert enkelt ledd samtidig som man har oversikt på hvordan de påvirker hverandre, noe som er nyttig i mange sammenhenger.

 

Traff potensielle kunder og samarbeidspartnere

– Hvordan har det vært å være gründer på Haugalandet?

Stian Iversen, Iversen Skogen Reklamebyrå
Iversen Skogen Reklamebyrå, her representert med kreativ leder Stian Iversen, var en av flere bedrifter som hadde stand under årets Skape Forum Entré i Festiviteten. (Foto: Grethe Nygaard)

Det har gått ganske bra til nå. Jeg har bygget stein på stein. Jeg vil ikke ha lån eller eksterne investorer, så jeg har bevisst måtte tilpasse driften etter det. Det har vært greit å være gründer på Haugalandet. Her er folk flinke til å ta vare på sine egne. Virksomheter som Skape og Haugaland Vekst legger til rette og skaper muligheter til å få kontakt med mange ulike mennesker, som i fortsettelsen potensielt kan bli dine kunder eller samarbeidspartnere.

Eikeland forteller at han på Skape Forum Entré plukket opp mange nyttige ting knyttet opp mot muligheter og kurs man som gründer kan benytte seg av i vår region.

– Jeg traff også folk som jeg i etterkant av arrangementet har hatt kontakt med i jobbsammenheng for å se på mulige samarbeid. Samtidig var det ikke så mange innlegg knyttet direkte til virksomheter som driver med tjenesteytelse som jeg selv gjør, men rammene for læring var likevel veldig godt tilrettelagt.

 

Ønsker både suksesshistorier og fallgruver

En undersøkelse Haugaland Vekst gjorde blant de påmeldte til Skape Forum Entré viste at 27 prosent av dem hadde deltatt på arrangementet tidligere. 80 prosent av deltakerne var også tilfredse eller svært tilfredse med arrangementet.

bh_j2q0564
Skape Forum Entré hadde i år rundt 90 deltakere, hvor 80 prosent av dem i etterkant meldte at de var tilfredse eller svært tilfredse med arrangementet. (Foto: Grethe Nygaard)

–  Andre tilbakemeldinger vi har fått tyder imidlertid på at vi bør få inn flere innledere som har en unik historie fra sin etablering. Historier som gir konkrete eksempler både rundt markedsføring og selve etableringen, som hvordan man henter inn kapital. Responsen viser også at deltakerne ønsker både suksesshistorier og fallgruver, sier Leinan i Haugaland Vekst.

Gründer Eikeland har selv ikke benyttet seg av de mange og ulike oppstart-, intro- og andre gründerrelaterte kurs som arrangeres i vårt distrikt, men forteller at det skyldes tidligere erfaringer knyttet til det å etablere en bedrift.

– Jeg var heldig som tidligere arbeidet i TiEMPO AS, som den gang var en gründerbedrift i oppstart og vekst, så jeg fikk med meg prosessen og lærte veldig mye av det. Jungelen man gjerne møter på som nyetablerer og gründer hadde jeg på en måte ressurser og forutsetninger til å navigere. Jeg har enn så lenge ikke benyttet meg av noen av de ulike kursene, men det er noe jeg vurderer fortløpende.