Strategisk samarbeid om fiber- og datasenter-etableringer

Ryfylke IKS og Haugaland Vekst samarbeider med Greater Stavanger om å legge forholdene til rette for å lokke store datasenteraktører til regionen. Denne uken var de på studietur til Rjukan for å dele erfaringer med blant andre representanter fra Tinn kommune og datalagringsselskapet Green Mountain som allerede har etablert seg både i Rogaland og Telemark.

– Det var en svært lærerik og fruktbar samling, sier en fornøyd arrangør og reiseleder, Espen Thompson i Ryfylke IKS.

Også Haugaland Veksts daglige leder, K. Tormod Karlsen, var med til fjells. 

– Det var et spennende seminar. Vi kan lære mye fra andre regioner i Norge som jobber med det samme som oss, og det var også spennende å høre fra datalagringssenteret Green Mountain. De har et veldig klart bilde av vilkårene de trenger for å lykkes, sier Karlsen.green-mountain

 Thompson håper slike seminarer kan bidra til at Ryfylke IKS, Haugaland Vekst og Greater Stavanger kan bli enda mer effektive i sitt arbeid for å lokke datagiganter til regionen, blant annet ved å gi et tydeligere bilde av hvilke utfordringer som finnes. 

 – Vilkårene i Norge er svært gode for datasentre, men de store aktørene som Facebook og Google lar vente på seg. Det har nok sammenheng med mangelen på såkalt mørk fiber (fiber uten transmisjonsutstyr med svært høy kapasitet) her til lands. Sagt på en annen måte, vi mangler digitale motorveier her til lands, og det ønsker vi å få til både østover og vestover. På alle andre punkter, tilgang på strøm og arealer, politisk og økonomisk stabilitet, tilrettelegging for næringsdrivende osv, scorer vi svært bra her i Norge, sier Thompson. 

Norge ble faktisk kåret til verdens nest beste land for datasenteretablering i en amerikansk rapport fra 2016, kun slått av Island.

 – En mørkfiberkabel fra Rogaland til England vil gjøre oss mye mer attraktive, men det finnes også mindre tiltak som er viktige. Blant annet finnes det et strekk på kun 30 kilometer over Haukeli som skiller øst- og vestnettet i landet. Ved å gjøre noe med dette, kan effektiviteten på det norske nettet heves betraktelig og sårbarheten senkes. Viktigheten av dette ble tydeliggjort for oss denne uken, og det er noe av det vi kommer til å se på i vårt videre arbeid, sier Thompson.