Vikingland vil gi milliardinntekter

På Agendakonferansen la prosjektleder for fornøyelsesparken Thors Rike, Terje Devold, frem de økonomiske merverdiene byggingen av vikinglandet vil tilføre Haugesundregionen.
– Vi skal ikke bygge et lekeland. Vi skal bygge en destinasjon. Thors Rike skal få alle de tusenvis av Visa-kortene som i dag passerer ubrukt gjennom regionen på vei til Stavanger og Bergen til å stoppe opp.

Byggingen av 1. trinn av Thors Rike vil koste 500 millioner kroner. Av disse skal 200 være egenkapital, resten lån. Innen jul vil 50 millioner kroner være på plass, og i starten av 2017 fortsetter Devold og co jobben med å få inn 100 millioner i kontanter. Det skal også selges tomter for samme beløp til eiendomsutviklere som vil satse på bolig og næringstomter nær vikingparken i Sveio.

I fjor kom prosjektlederen med følgende oppfordring i Haugesunds Avis:

Terje Devold i vikingland

Prosjektleder for Vikingland, Terje Devold

– Nå bør regionen kjenne sin besøkelsestid. Hvis ikke tar jeg hele prosjektet med meg til Sunnmøre. Der er folk villige til å satse. 

Til avisen påpekte Devold videre at det var internasjonale aktører som ønsket å drive en park av dette formatet og at han ser på de som allerede driver forretning på Haugalandet og som har interesse av å styrke økonomi, som naturlige investorer.

– Ikke vent på veksten. Skap den.

Regionen har nå skriblet ned besøkelsestiden i kalenderen og den internasjonale aktøren er på plass i form av spanske Parques Reunidos, som allerede drifter både Bø Sommerland og Tusenfryd utenfor Oslo.

– Parques Reunidos bygger imidlertid ikke noen av parkene de inngår samarbeid med. De har en politikk på å drifte parkene i 10 år før de eventuelt kjøper, fortalte Devold på Agendakonferansen.

Under sin innleding foran regionens ledere og beslutningstakere la sunnmøringen frem tall som viser at Haugesundregionen, med sine 2 prosent av Norges befolkning, på landsgjennomsnittet har et besøk på 54 prosent.

– Får vi hevet det til 85 prosent, betyr dette 1,2 milliard kroner i inntekter, og da tar vi ikke hardt i. Vi må gi folk på gjennomreise en eller to grunner til å stoppe opp. Når RogFast og HordFast åpner, vil det passere bare enda flere. Thors Rike og Fjord Motorpark er to veldig gode grunner, sa Devold før han la til:

– Vi skal ikke bygge et lekeland. Vi skal bygge en destinasjon. Thors Rike skal få alle de tusenvis av Visa-kortene som i dag passerer ubrukt gjennom regionen på vei til Stavanger og Bergen til å stoppe her. Ikke vent på veksten. Du er nødt å stå opp om morgenen og skape den.

Prosjektlederen påpekte også viktigheten av Thors Rike for Helganes.

– Regionen her trenger noe unikt som også får folk til å reise begge veier på flyplassen. 

Les mer om

I kontakt med Disney og Universal Studios

På storskjermen i Scandic Maritim Hall snurret Devold en promovideo for Thors Rike – storslagne og spektakulære tre minutter. Videre kunne han fortelle at han er i kontakt med store parkbyggere som Disney og Universal Studios med tanke på selve utformingen og byggingen av parken.

Etter at Parques Reunidos kom med på laget, har finansplanen for fornøyelsesparken blitt revidert.

– Og de nye tallene bekrefter bare et solid og lønnsomt prosjekt. Opplevelsesindustrien er stor og voksende og vikinger er en internasjonal merkevare. Resten av verden har benyttet seg av dem i lange tider, mens vi i vikingenes hjemland, Norge, ikke har klart det. Det er det på tide å gjøre noe med, avsluttet Devold.

Les mer om prosjektet her