Bærekraftsarbeid vil gi lønnsomme muligheter. Under Nyskapingsuka vil Rogaland Ressurssenter hjelpe bedrifter i gang.

Under Nyskapingsuka i fjor skapte bærekrafts-arrangementet «Broen til framtida» sterkt engasjement. 

– Nå ønsker vi i Rogaland Ressurssenter å gå fra ord til handling, og vil gjerne hjelpe små og mellomstore bedrifter i gang med deres bærekraftsarbeid. Med arrangementet vårt Bærekraft – lønnsomme muligheter” i Lille Maritim onsdag 22. september håper å bidra til dette, og også få vist hvilke lønnsomme muligheter som følger med, forteller forretningsutvikler i Rogaland Ressurssenter, Ineke de Rezende.

Ineke de Rezende er forretningsutvikler i Rogaland Ressurssenter (Foto: PYX)

– Jeg opplever at mange små og mellomstore bedrifter ser bærekraft som en ekstrabelastning i den daglige driften. Daglig leder har gjerne tusen ansvarsområder, og større omstilling kan virke krevende og komplisert. Mange er nok også usikre på hvilken nytte det faktisk kan gi, sier Rezende

Grønne innkjøpskrav

De siste klimarapportene og fokuset i valgkampen har trolig fått flere til å innse at dette også gjelder dem. 

– Jeg tror imidlertid mange ikke aner hva de kan gjøre – og hvor de skal starte. Det kommer stadig flere krav knyttet til klima og miljø. Haugesund, Karmøy og Tysvær har inngått samarbeid om skjerping av kravene i offentlige anskaffelser. Det er viktig å ta dette på alvor – også fordi det vil gi gode forretningsmuligheter i årene fremover. I 2020 var det 12312 virksomheter på Haugalandet. Bare 0,92% av disse er Miljøfyrtårn-sertifiserte. Ikke alle trenger en slik sertifisering, men det kan være relevant for mange små og mellomstore bedrifter, understreker hun.

Rogaland Ressurssenter fokuserer under arrangementet i Nyskapingsuka på mulighetene som ligger i grønn vekst – og nettopp på hvordan man kan komme i gang. 

– Det trenger ikke å være vanskelig, og om man tar ett steg av gangen, er det fullt mulig å arbeide strukturert med bærekraft, smiler Rezende. 

Bevisstgjøring og hvordan komme i gang

Under arrangementet i Nyskapingsuka handler det om bevisstgjøring.

– Dette er noe som skjer enten du vil eller ei, og noe man er nødt til å forholde seg til. Vi ser på hvor kapitalen vil gå i årene som kommer, på grønne innkjøpskrav og på hvordan dette påvirker forretningsmulighetene. Forskning viser nemlig at bærekraft lønner seg. I tillegg skal vi se på bærekraft i praksis. Hva kan du starte med? Hvilke grep er enkle å ta? Vi ser på ulike sertifiseringsordninger, og har invitert med lokale aktører som deler sine erfaringer fra prosessen med å jobbe seg mot å bli miljøfyrtårn, sier hun.

Program for dagen (oppdateres fortløpende på Nyskapingsuka.no):

08:30 – 09:00: Registrering

09:00 – 09:05: Velkommen

09:05 – 09:35: Det store, grønne bildet

09:35 – 09:45: Grønn kapital
Guro Elgheim Sivertsen, fagleder for bærekraftig finans, Sparebank 1 SR-Bank

09:55 – 10:15: Panelsamtale

10:15 – 10:45: Pause

10:45 – 11:05: Grønne innkjøp
Anja Kjellesvik-Kristiansen, prosjektleder innkjøp/miljø for Haugesund, Karmøy og Tysvær kommuner
Espen Nilsen, innkjøps- og kontraktrådgiver, Haugaland Kraft

11:05 – 11:35: Bærekraft i praksis
Kari Sæther Nilsen, salgsansvarlig, Miljøfyrtårn
Lise Haukås, HMS ansvarlig, GL Prosjektservice
Line Njåstad, HR- og HMSK leder, Helgevold Gruppen

11:35 – 11:50: Panelsamtale

11:50 – 12:00: Avslutning

– Vi håper at mange små og mellomstore bedrifter melder seg på. De som ikke har en egen bærekraftsansvarlig eller forretningsutvikler, og som kanskje opplever dette som komplisert og vanskelig. Vi i Rogaland Ressurssenter håper vi kan hjelpe folk i gang, og vil også kunne bistå bedrifter som ønsker det på veien videre, forteller Rezende.

Les mer om Nyskapingsuka

Nyskapingsuka har fokus på innovasjon og entreprenørskap på Haugalandet, og går av stabelen i hele regionen fra 20. – 24. september. Les mer om alle de flott arrangementene på nyskapingsuka.no