Programmet for Bærekraftdagen 2025 er klart

Bærekraftdagen 2025 arrangeres i Edda kino 23. januar. Vi gleder oss over å dele detaljene i et aktuelt og faglig sterkt program!

Årets tema er «Sammen former vi fremtiden» og det blir fokus på praktiske grep for å ta vare på folk og natur i en krevende tid. Ikke minst blir det tid til refleksjon, erfaringsdeling og nettverksbygging – og herlig mat med lokalproduserte råvarer.

Programkomiteen for årets konferanse har bestått av representanter fra (på bildet over f.h.) Haugesund kommune, Norconsult, Haugaland Vekst, Høgskulen på Vestlandet, PwC, Haugesund Sparebank, Rogaland fylkeskommune, Næringsforeningen Haugalandet og (ikke tilstede) Haugaland Kraft.

Så til programmet!

Portrettbilde Åshild Tonning Rygg

Hvordan kan vi ta vare på oss selv også i krevende tider?

I det store felles omstillingsprosjektet vi står ovenfor, trenger vi det hver og en av oss kan bidra med. Men for å kunne bidra må vi passe på å ta vare på folka våre, og selvsagt også oss selv. Vi starter dagen med et praktisk innblikk i verktøy for selvledelse, i det å kunne ta regi i eget liv og å stå stødig, både i opp- og nedturer.

Åshild Tonning Rygg har bred erfaring fra både folkehelse- og bærekraftarbeid i privat og offentlig sektor, og har de siste årene jobbet i bank. Nå jobber hun som leder for bærekraft i Haugesund Sparebank. Åshild er samfunnsengasjert, og over snittet glad i idrett og (ute)trening.

Naturtap – er det så nøye da?

Hva er det som fører til naturtap, hvorfor det er viktig å ta vare på naturen, og ikke minst: hvordan vi kan bremse naturtapet som skjer nå? Det vil Inger svare på i sitt innlegg. Inger gir oss også noen konkrete smakebiter fra prosjekt om bærekraftig forvaltning av natur og tettstedsutvikling.

Inger Auestad er førsteamanuensis innen botanikk og økologi ved Høgskulen på Vestlandet. Hun forsker på bærekraftig forvaltning, restaurering og bevaring av biologisk mangfold. I tillegg er hun medforfatter av vitenskapsbloggen Vill vest, og ga i 2024 ut boka Planter i Norge på Kagge forlag.

Portrettbilde av Inger Auestad

Velferdssamfunnet på vippepunktet?

Hvordan skal vi løse fremtidens arbeidskraftsbehov når vi nå får mange flere eldre, men ikke så mange flere i yrkesaktiv alder? Hvis vi skal bevare verdens beste velferdssamfunn også i fremtiden, må vi løse tre helt sentrale problemer i arbeidsmarkedet. Løsningene ligger nemlig i vår egen befolkning.

Ulf Andersen har vært statistikksjef i NAV i 10 år, med øverste ansvar for alt etaten produserer og publiserer av statistikk. Tidligere har han blant annet vært Adm. dir. i MMI (nå Ipsos). Han er en mye brukt foredragsholder, og er talsperson for NAV i media.

Biblioteket – fra hysj til hallo!

Haugesund folkebibliotek setter seg hårete mål: Biblioteket skulle bli byens bankende hjerte, med plass til alle. Et kunnskapens hus der tillit og tilhørighet viste veien mot kunnskap og fellesskap. Pretensiøst å tro at et kommunalt bibliotek skulle sette standarden for fellesskap og mangfold? Kanskje. Nødvendig? Absolutt. Hva gjorde vi og hvordan gjorde vi det? Få svaret på Bærekraftsdagen.

Siri Vikse er utdannet bibliotekar og sosialantropolog fra UiB, NTNU og OsloMet. Har vært biblioteksjef i snart 4 år, ser det meste som en mulighet og er genuint opptatt av å dele kunnskap, bringe mennesker sammen og vise hvilket potensiale som bor i biblioteket.

Portrettbilde Siri Vikse
Marit Sætre Færevåg portrettbilde

Den lokale kinoen – bærekraft i 3D

Hvordan ta vare på det som er verd å ta vare på ved oppgradering av et eldre offentlig bygg? Klima og miljø, økonomisk og sosial bærekraft ligger til grunn for vurderinger og valg for både bygg og drift på Edda kino. Vekt på bærekraft, ombruk og respekt for historien i veggene bidro til økt kvalitet og gode økonomiske prioriteringer i prosjektet «En kino for framtida».

Marit Sætre Færevåg er kinosjef ved Edda kino i Haugesund. Hun har 30 års erfaring fra film- og mediebransjen, flere styreverv og brenner for kinoen som møteplass for innsikt, hverdagsmagi og gode fellesopplevelser i lokalsamfunnet.

Aktivt og lønnsomt bærekraftsarbeid – erfaringer og eksempler fra Sandvold & Velde Supply

Sandvold & Velde Supply (SVS) har valgt en aktiv tilnærming til bærekraftarbeidet både internt i virksomheten, men også i verdikjeden de er en del av. Ansvarlig for dette arbeidet, Per Sigurd Velde deler konkrete eksempler og erfaringene de har gjort seg i denne prosessen.

Per Sigurd Velde er ansvarlig for bærekraft og forretningsutvikling i SVS. Han er utdannet Siviløkonom med spesialisering i strategi og teknologi, og har 25 års erfaring fra arbeid i maritim bransje. Han har også en rekke ulike styreverv i lokale bedrifter og organisasjoner.

Trofe Bærekraftsprisen 2023

Bærekraftprisen 2024

Rundt omkring i regionen vår er det mange bedrifter og organisasjoner som går foran og satser på bærekraft, enten det er gjennom sosial inkludering, tilrettelagt arbeid, grønn teknologi, gjenbruk eller gjennom andre bærekrafttiltak. Bærekraftprisen skal inspirere og motivere til bærekraftig utvikling. Prisen skal fremheve lokale virksomheter og organisasjoner som viser vei, er bevisste samfunnsaktører, og motiverer andre aktører til å fokusere på bærekraft.

Vinneren vil motta et lokalprodusert trofé fra Formbar i tillegg til en pengepris på 50.000 kroner. Prisen deles ut av Haugesund Sparebank ved administrerende banksjef Bente Haraldson Syre.

Kultur – en 4. dimensjon i bærekraft?

Natalie Lyngholm (vokal), Arne Sjøen (piano) og Andreas Elverhaug (saxofon) har stor kjærlighet for musikk. De ønsker å spre glede og kjærlighet gjennom sine musikalske innslag innenfor sjangerne jazz, soul og pop! Dette gjør de gjennom en god blanding av gamle og nye låter.

Stockbilde piano

Målkonflikter som utfordring for bærekraftig omstilling

Bærekraftig omstilling holdes tilbake av målkonflikter. Økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft henger ikke alltid sammen – ofte er det konflikter mellom dem. Utbygging av fornybar energi kan stå i motsetning til bevaring av natur. Bevaring av natur kan gå på bekostning av økonomisk levedyktighet i små kommuner. Målkonflikter finnes overalt, men vi snakker lite om dette som fenomen. Resultatet er at vi har ambisiøse målsetninger for bærekraft som vi ikke når, som igjen undergraver tilliten til politikk og forvaltning og svekker folks motivasjon til å bidra. I dette innlegget skal jeg snakke om hvordan vi skal forstå disse målkonfliktene og hvordan vi kan håndtere dem. Vi må få målkonfliktene på agendaen og være tydeligere på hvordan vi prioriterer.

Håvard Haarstad er professor ved Universitetet i Bergen, og leder for Senter for klima og energiomstilling. Han forsker på bærekraftig omstilling med fokus på byer.

Panelsamtale: Målkonflikter som utfordring for bærekraftig omstilling

Hvordan forholder vi oss til målkonflikter? Hvorfor er det noen ganger så vanskelig? Hvordan kan vi håndtere målkonflikter på en bedre måte, kanskje i samarbeid med hverandre? Hva er suksesskriteriene for god håndtering av en målkonflikt?

I panelet er Håvard Haarstad (UiB), Helene Ødven (nestleder i Naturvernforbundet), Pablo Barrera (konsernsjef i Haugaland Kraft) og en politiker (TBC).

Moderator er Anette Bærheim, prosjektleder for Bærekraftsfylket Rogaland.

Portrettbilde av Thomas Eide Wennesland

Dette må du vite om bærekraftrapportering

Hvorfor er det viktig med rapportering på bærekraft, og hvilke rapporteringskrav treffer norske virksomheter de neste årene? Bærekraftrapportering domineres av akronymer og kompliserte standarder, så i dette foredraget vil Thomas rydde opp i begrepene, oppdatering på status og dele tips for å komme i gang med arbeidet med bærekraftrapportering.

Thomas Eide Wennesland jobber i bærekraftteamet til PwC Norway, og hjelper virksomheter med forberedelser til- og rapportering på bærekraftdirektivet CSRD. Han har lang erfaring med undervisning i videregående skole, og brenner for både natur, bærekraftrapportering og formidling.

Vil vi være Norge i rødt, hvitt og grått?

Bergknapp gjør bærekraft til praksis. Siden 2009 har de jobbet for å ta naturen tilbake. Med levende tak og vegger skaper de grønne byer, øker biologisk mangfold, avlaster avløpsnettet og forbedrer trivsel.

Tone Meling bor på Årsvoll gård, der man finner Norges største produksjon av sedum, plen og blomstereng. Hver dag gjør hun alt jeg kan for å skape engasjement rundt grønne tak, grønne vegger og grønne norske byer. Jobben som markedssjef i Bergknapp har lært henne at den beste investeringen ikke nødvendigvis gjøres i banken men i Naturen.

portrettbilde Tone Meling

Mangfold og inkludering, fra buzzord til handling

Alle snakker om mangfold og inkludering, men hva betyr det egentlig? Og hvorfor er det viktig for akkurat din arbeidsplass å jobbe med dette? I dette foredraget får du svar på disse spørsmålene. Vi tar også et dypdykk i hvilke barrierer som gjør arbeidet så vanskelig, og sist men viktigst: hvordan DU kan bidra! 

Kimiya Sajjadi er et av Norges mest kjente navn når det kommer til mangfold og inkludering. Hun har hjulpet over 100 virksomheter i privat og offentlig sektor å jobbe med dette, og holdt foredrag for 100+ virksomheter om ulike tema innenfor feltet- Noen av de Kimiya har hatt foredrag for er bla. Norsk Helsenett, Siemens Energy, Coop Midt-Norge, Finansforbundet, OBOS, Universitetet i Stavanger og Stretch. I tillegg til mangfold og inkludering, har hun holdt en rekke foredrag om LinkedIn, basert på suksessen hun har hatt så langt. Kimiya er opptatt av å kombinere forskning, personlige historier, og erfaringen hennes som konsulent for å lage foredrag som er konkrete, interaktive og motiverende.

Årets konferansierer

Siri Smith er seniorrådgiver og bærekraftkoordinator ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) og har ansvar for det strategiske og organisatoriske bærekraftarbeidet ved HVL. Hun sitter også i programkomiteen for Bærekraftdagen. Siri er utdannet ernæringsbiolog med fokus på sjømat og har alltid vært engasjert i natur- og miljøvern.

Ineke de Rezende er bærekraftleder i Norconsult Haugesund og høyskolelektor på Høgskulen på Vestlandet. Hun er initiativtaker til Bærekraftdagen, Bærekraftforum Haugalandet og Rogaland Ressursforum Haugalandet. I tillegg er hun medlem i programkomitéen til Bærekraftdagen og leder Næringsforeningen Haugalandets ressursgruppe ‘Grønn lønnsomhet’. Ineke har jobbet med bærekraftig omstilling siden 2008 og bidratt til at 100 virksomheter har utarbeidet bærekraftige strategier og handlingsplaner.

Abonnér på våre nyhetsbrev