Grønn energi & industri
Haugalandet er posisjonert som et kraftsenter i det grønne skiftet.
Bakgrunn
Med sin unike beliggenhet, gode tilgang på fornybar energi og sterke industrielle arv, er Haugalandet bokstavelig talt posisjonert for å bli et kraftsenter i det grønne skiftet. Regionen viser stor vilje og evne til grønn omstilling, mye takket være kompetansen, infrastrukturen og leverandørindustrien som er bygd opp rundt olje- og gassvirksomheten i regionen.
Blant Haugalandets forutsetninger for grønn omstilling finner vi:
- Havner og dypvannskaier
- Store, ferdigregulerte næringsareal
- Ledende verfts- og leverandørindustri
- Fremtidsrettet teknologiutvikling
- Nyvinnende samarbeid om industriell symbiose og sirkulærøkonomi
- Store bioressurser
- En av Europas største CO2-terminaler
- Europas største gassprosessanlegg
Regionens mål og ambisjoner
Kombinasjonen av ulike forutsetninger, fremoverlente industribedrifter og store satsinger innen grønn energi og industri, gjør Haugalandet til et senter for det grønne skiftet i Norge.
Haugalandet har store ambisjoner om å lykkes med grønn omstilliong. Regionen skal produsere og videreforedle kraft, omstille eksisterende industri, ta imot nye grønne industrietableringer og utvikle nye, bærekraftige verdisirkler. Det pågår for tiden prosesser som skal konkretisere felles regionale mål.
Status
Haugalandet er i en særstilling. Vi har rikelig tilgang på naturressurser, infrastruktur og kompetanse i verdensklasse. Industrielle satsinger er på god vei, og regionen har flere store prosjekter under utvikling innen blant annet havvind, hydrogen, ammoniakk, solenergi og biogass. Her ønsker det norske selskapet Beyonder å etablere storskala batterifabrikk. Også Horisont Energi ser til vår region når de skal utvikle en av Europas største CO2-terminaler.
Samtidig er Haugalandet hjem til noen av Norges mest tradisjonsrike industribedrifter. Hydro, Eramet og Kårstø er virksomheter i kontinuerlig utvikling. Nå samarbeider de også om å redusere klimagassutslipp og effektivisere ressursbruk. Sirkulærøkonomi og industrielle symbioser er fremadstormende, og nye samarbeidskonstellasjoner ser dagens lys.
Dette gjør Haugaland Vekst
Haugaland Vekst jobber med grønn energi og industri i skjæringspunktet mellom næringsliv og offentlig virksomhet. Vår rolle er å tilrettelegge for utvikling, med innsatsområder spesielt rettet mot:
- Kommunikasjon og påvirkningsarbeid for å fremme regionens interesser i nasjonale og internasjonale fora.
- Kompetanse og rekruttering for å sikre at vi har den kunnskapen og folkene som trengs for det grønne skiftet.
- Infrastruktur som gjør det mulig å gjennomføre store, grønne prosjekter.
- Bærekraftig ressursforvaltning.
Ingvild Haugen
Tora Margrethe Eide
Aktuelt
Går sammen for å gi lokalprodusert mat et kraftløft
Prosjektet «Matregion Haugalandet» har fått tilslag på én million kroner fra Rogaland fylkeskommune
Arendalsuka 2024: oversikt over regionale arrangement
Aktørar frå Haugalandet og Sunnhordland er sterkt til stades under Arendalsuka 2024. Her finn du ei liste over arrangement med lokalt vertskap.
Regjeringa: Bakka-Solheim delvis inne i NTP
Den ulukkesutsette strekninga Bakka-Mo på E134 i Etne kommune er inne i ny Nasjonal Transportplan: – Ei svært gledeleg nyheit for Haugalandet Samferdselsdepartementet presenterte lekasjen på ein pressekonferanse i Haugesund fredag føremiddag. Regjeringa bevilgar 2,4 milliardar til ny europaveg frå Bakka i Stordalen til Mo (bru) like ved Etne sentrum i løpet av komande vegplanperiode […]
– Bakka-Solheim inn i NTP
Ei rekkje lokale lastebilar og ordførarar var nyleg samla for å markera behovet for å få med Bakka- Solheim i Nasjonal transportplan (NTP) for 2025–2036.