Havvind
Haugalandet jobber strategisk med havvind, med Utsira Nord som sitt springbrett.
Bakgrunn
Havvind er en strategisk satsing for Norge og for Haugalandet. Som region er Haugalandet hendig plassert ved Nordsjøen og utvikler seg raskt som landets senter for et nytt, internasjonalt havvindeventyr. I tillegg til nærhet til Nordsjø-bassenget, har vi skjermede fjorder med god dybde og god infrastruktur. Det er kort avstand til markedet, til leverandørindustrien og til verdens største flytende havvindfelt (Utsira Nord).
Kanskje ikke så rart at Haugalandet ofte profileres som en attraktiv destinasjon for internasjonale aktører som vil satse på havvind i Norge:
«The foremost offshore wind hub might be centred around the Stord-Haugesund axis a short distance from Utsira Nord, having muliple yards, strong shipping companies, new offshore development companies, cable manufacturers, industry organisations and the METCentre for offshore wind, bolstred by the Port of Karmsund’s high ambitions».
Fra rapportserien Leveransemodeller for havvind, Delrapport – Norske havner, verft og byggesteder (2021).
Norske myndigheter har store ambisjoner for havvind og en plan om å tildele 30 GW havvind innen 2040. Den nasjonale havvindsatsingen begrunnes med et økende kraftbehov i årene fremover, behov for nye grønne arbeidsplasser og nødvendigheten av å redusere karbonfotavtrykket vårt betydelig som følge av klimaendringer.
Haugalandet er klar for å ta en sentral posisjon. Kommuner og næringsliv har jobbet målrettet med havvind helt siden 2007, først med etableringen av et internasjonalt testsenter for flytende havvind (METCentre), og verdens første flytende havvindturbin (Hywind Demo). Med tanke på omfanget av den nasjonale havvindsatsingen, regionens plassering og naturgitte forutsetninger, den sterke industrielle basen og kompetanse i verdensklasse, er det god grunn til å tro at havvind vil gi store ringvirkninger for Haugalandet.
I dag jobber regionen aktivt med å påvirke politiske beslutninger som fremmer havvindsatsingen, nasjonalt og regionalt. Det samarbeides tett med myndigheter for å sikre gunstige rammebetingelser og tiltrekke nye investeringer.
Haugalandets fortrinn innen havvind
Haugalandet har en unik posisjon innenfor havvindindustrien, med flere klare fordeler som legger til rette for fremtidig vekst:
1. Geografisk nærhet
Haugalandet ligger strategisk plassert nær det som skal bli verdens største flytende havvindpark, Utsira Nord, kun sju km fra Utsira øy. Dette gir fordeler i form av kostnadseffektiv sleping og gode muligheter for drift og vedlikehold av havvindparker i Nordsjøen.
2. Naturgitte forutsetninger
Naturgitte forutsetninger: Skjermede fjorder med god dybde gjør Haugalandet ideelt for storskala produksjon av fundamenter og sammenstilling av havvindturbiner.
3. Storskala næringsområder
Regionens store næringsområder, både eksisterende og under utvikling, er skreddersydd for storskala produksjon og sammenstilling av flytende havvindturbiner. Disse vil spille en viktig rolle for norsk og europeisk havvindindustri.
4. Havn og logistikk
Regionen er godt posisjonert til å bli den viktigste hub’en for havvind i Nordsjøbassenget, med Karmsund Havns Haugesund WindPort Haavik og Husøy, Windafjord Port, AF Miljøbase Vats og Haugaland Næringspark som logistikk-knutepunkt.
5. Verfts- og leverandørindustri
Mange av regionens verft og leverandørbedrifter har erfaring fra olje- og gassindustrien, men satser nå mer på havvind, og har allerede betydelig omsetning fra dette segmentet.
6. Rederi- og subseanæring
Rederinæringen, med sin ledende rolle innen utslippsmål, beveger seg stadig mer mot havvindsektoren, noe som ytterligere styrker regionens posisjon.
7. METCenter og Norwegian Offshore Wind
METCenter på Karmøy er et viktig internasjonalt testanlegg for flytende havvind. Norges største industriklynge, Norwegian Offshore Wind, har sitt hovedkontor i Haugesund og over 400 medlemmer.
8. Overførbar kompetanse fra olje- og gass
Regionens omfattende erfaring og kompetanse fra olje- og gassnæringen kan overføres direkte til havvindsektoren.
9. Sterk næringsstruktur
Et bredt spekter av leverandør- og industribedrifter knyttet til olje- og gassektoren gir regionen et solid kompetansefundament for å levere til havvindindustrien.
Regionens mål og ambisjoner
Havvind på Haugalandet representerer fremtidens arbeidsplasser. Satsingen gir mulighet til å omstille arbeidskraft fra olje og gass-sektoren til fremtidsjobbene. Regionale utdanningsinstitusjoner samarbeider tett med industrien for å utvikle den kompetansen som kreves for havvindprosjektene. Regionens felles mål er klart definert i den regionale havvindstrategien for Utsira Nord 2023-2030: Haugalandet skal ha Norges største arbeidsplassvekst i havvindsegmentet.
Haugalandet er et sentrum for innovasjon innen havvind. Gjennom samarbeid mellom industri, forskningsmiljøer og METCentre, utvikles morgendagens løsninger for flytende havvind her. Regionen er en testarena for teknologi som kan skape nye muligheter for hele havvindindustrien, både nasjonalt og internasjonalt. Innovasjon, utforsking og teknologiutvikling står sentralt. Ambisjonen er at utbyggingen av Utsira Nord blir et springbrett der leverandørindustrien utvikler kompetanse og varige konkurransefortrinn i et internasjonalt havvindmarked.
Status
Haugalandet er godt posisjonert til å bli en ledende aktør innen havvind både nasjonalt og internasjonalt. For 2023 endte 9.9 prosent av omsetningen til næringslivet å være rettet mot havvind, ifølge Maritim Rapport 2024. For 2024 anslår bedriftene at andelen av omsetningen rettet mot havvind blir på 11.2 prosent. Havvindmarkedet er i vekst, og aktørene på Haugalandet er koblet på!
Med Utsira Nord bokstavelig talt i sikte, rigger Haugalandet seg for en ny storindustri. Lokale leverandører, lokale utviklerselskaper og havnene bygger kompetanse og varige konkurransefortrinn i et internasjonalt havvindmarked.
Lokalt er det flere havvindhavner under planlegging: Windafjord Port, Haugesund Wind Port Haavik, WindWorks Jelsa og AF Miljøbase Vats. Disse har forutsetninger for å ta en solid posisjon både i Norge og i Nord-Europa. Havnene i regionen har kapasiteten som trengs for å håndtere store havvindprosjekter, fra fabrikasjon til sammenstilling av fundament.
Dette gjør Haugaland Vekst
Haugaland Vekst sin rolle innen havvind er å koordinere og samkjøre den regionale havvindsatsingen, på vegne av selskapets eierkommuner og med forankring i den regionale havvindstrategien: Utsira Nord 2023-2030. Fokuset vårt er å ivareta kommunenes og regionens interesser, og bidra til å sikre varige lokale ringvirkninger – verdiskaping og arbeidsplasser. Dette gjør vi i dialog med konsortiene, leverandørindustrien, akademia og ved å delta i tverrfaglige nettverk.
Tora Margrethe Eide
Strategiske satsinger
Haugalandet jobber langsiktig og målrettet med fire strategiske satsinger som kan gi regionen bærekraftig vekst i verdiskaping.
Aktuelt
Arendalsuka 2024: oversikt over regionale arrangement
Aktørar frå Haugalandet og Sunnhordland er sterkt til stades under Arendalsuka 2024. Her finn du ei liste over arrangement med lokalt vertskap.
Tydelig havvind-signal fra næringsministeren
Episenteret for havvind er her på Haugalandet, her skal vi skrive historie sammen, beroliger næringsministeren etter beslutningen om å legge et nytt sokkeldirektorat til Stavanger.
Regjeringens havvind-satsing
Onsdag denne uken la regjeringen frem planen for den videre satsingen på havvind i Norge. Hva betyr den for Haugalandet? Interessen var svært stor for regjeringens havvind-planer, og størst oppmerksomheten fikk avgjørelsen om at tilkoblingsløsningen for Sørlige Nordsjø II ikke skulle være hybrid, der kraften føres i land både til Norge og et annet land, […]
Flere vil ha havvind-konsesjoner
Kvitebjørn Havvind AS har søkt om konsesjon for å drive flytende havvind på Utsira Nord. Det samme gjør Equinor og Hitecvision-selskapet Vårgrønn, og det blir enda flere. Haugalandet posisjonerer seg som landets havvind-region. Fra 1. januar i år åpnet muligheten for å søke konsesjon i den aller første tildelingsrunden for havvind på norsk sokkel. Mens […]