Havvind

Haugalandet jobber strategisk med havvind, med Utsira Nord som sitt springbrett.

Bakgrunn

Havvind er en strategisk satsing for Norge og for Haugalandet. Som region er Haugalandet hendig plassert ved Nordsjøen og utvikler seg raskt som landets senter for et nytt, internasjonalt havvindeventyr. I tillegg til nærhet til Nordsjø-bassenget, har vi skjermede fjorder med god dybde og god infrastruktur. Det er kort avstand til markedet, til leverandørindustrien og til verdens største flytende havvindfelt (Utsira Nord).

Kanskje ikke så rart at Haugalandet ofte profileres som en attraktiv destinasjon for internasjonale aktører som vil satse på havvind i Norge:

«The foremost offshore wind hub might be centred around the Stord-Haugesund axis a short distance from Utsira Nord, having muliple yards, strong shipping companies, new offshore development companies, cable manufacturers, industry organisations and the METCentre for offshore wind, bolstred by the Port of Karmsund’s high ambitions».


Fra rapportserien Leveransemodeller for havvind, Delrapport – Norske havner, verft og byggesteder (2021).

Norske myndigheter har store ambisjoner for havvind og en plan om å tildele 30 GW havvind innen 2040. Den nasjonale havvindsatsingen begrunnes med et økende kraftbehov i årene fremover, behov for nye grønne arbeidsplasser og nødvendigheten av å redusere karbonfotavtrykket vårt betydelig som følge av klimaendringer.

Haugalandet er klar for å ta en sentral posisjon. Kommuner og næringsliv har jobbet målrettet med havvind helt siden 2007, først med etableringen av et internasjonalt testsenter for flytende havvind (METCentre), og verdens første flytende havvindturbin (Hywind Demo). Med tanke på omfanget av den nasjonale havvindsatsingen, regionens plassering og naturgitte forutsetninger, den sterke industrielle basen og kompetanse i verdensklasse, er det god grunn til å tro at havvind vil gi store ringvirkninger for Haugalandet.

I dag jobber regionen aktivt med å påvirke politiske beslutninger som fremmer havvindsatsingen, nasjonalt og regionalt. Det samarbeides tett med myndigheter for å sikre gunstige rammebetingelser og tiltrekke nye investeringer.

Haugalandets fortrinn innen havvind


1. Geografisk nærhet

2. Naturgitte forutsetninger

3. Storskala næringsområder

4. Havn og logistikk

5. Verfts- og leverandørindustri

6. Rederi- og subseanæring

7. METCenter og Norwegian Offshore Wind

8. Overførbar kompetanse fra olje- og gass

9. Sterk næringsstruktur

Flere aktører på Haugalandet planlegger havvindhavner. Foto: NOW
Flere aktører på Haugalandet planlegger havvindhavner. Foto: NOW

Regionens mål og ambisjoner

Havvind på Haugalandet representerer fremtidens arbeidsplasser. Satsingen gir mulighet til å omstille arbeidskraft fra olje og gass-sektoren til fremtidsjobbene. Regionale utdanningsinstitusjoner samarbeider tett med industrien for å utvikle den kompetansen som kreves for havvindprosjektene. Regionens felles mål er klart definert i den regionale havvindstrategien for Utsira Nord 2023-2030: Haugalandet skal ha Norges største arbeidsplassvekst i havvindsegmentet.

Haugalandet er et sentrum for innovasjon innen havvind. Gjennom samarbeid mellom industri, forskningsmiljøer og METCentre, utvikles morgendagens løsninger for flytende havvind her. Regionen er en testarena for teknologi som kan skape nye muligheter for hele havvindindustrien, både nasjonalt og internasjonalt. Innovasjon, utforsking og teknologiutvikling står sentralt. Ambisjonen er at utbyggingen av Utsira Nord blir et springbrett der leverandørindustrien utvikler kompetanse og varige konkurransefortrinn i et internasjonalt havvindmarked.


Status

Haugalandet er godt posisjonert til å bli en ledende aktør innen havvind både nasjonalt og internasjonalt. For 2023 endte 9.9 prosent av omsetningen til næringslivet å være rettet mot havvind, ifølge Maritim Rapport 2024. For 2024 anslår bedriftene at andelen av omsetningen rettet mot havvind blir på 11.2 prosent. Havvindmarkedet er i vekst, og aktørene på Haugalandet er koblet på!

Med Utsira Nord bokstavelig talt i sikte, rigger Haugalandet seg for en ny storindustri. Lokale leverandører, lokale utviklerselskaper og havnene bygger kompetanse og varige konkurransefortrinn i et internasjonalt havvindmarked.

Lokalt er det flere havvindhavner under planlegging: Windafjord Port, Haugesund Wind Port Haavik, WindWorks Jelsa og AF Miljøbase Vats. Disse har forutsetninger for å ta en solid posisjon både i Norge og i Nord-Europa. Havnene i regionen har kapasiteten som trengs for å håndtere store havvindprosjekter, fra fabrikasjon til sammenstilling av fundament.

Haugalandet er en testarena for teknologi som kan skape nye muligheter for hele havvindindustrien, både nasjonalt og internasjonalt.

Dette gjør Haugaland Vekst

Haugaland Vekst sin rolle innen havvind er å koordinere og samkjøre den regionale havvindsatsingen, på vegne av selskapets eierkommuner og med forankring i den regionale havvindstrategien: Utsira Nord 2023-2030. Fokuset vårt er å ivareta kommunenes og regionens interesser, og bidra til å sikre varige lokale ringvirkninger – verdiskaping og arbeidsplasser. Dette gjør vi i dialog med konsortiene, leverandørindustrien, akademia og ved å delta i tverrfaglige nettverk.

Spørsmål eller innspill?

Tora Margrethe Eide

Mulighetsutvikler
Grønn energi og industri
Havvind

Abonnér på våre nyhetsbrev