Sammen om å beholde talentene på Haugalandet
Hvordan tar vi bedre vare på talentene våre – både de som vokser opp her, og de som velger å flytte hit? Det var hovedspørsmålet da partnerne i Talentsamarbeidet ble invitert til workshop hos FKHs Haugesund Sparebank Arena denne uken.

For at vi skal klare å fylle kompetansebehovene som allerede nå melder seg i regionen, må vi tenke nytt om rekruttering og bevaring av arbeidskraft. Ifølge NHOs kompetansebarometer melder 6 av 10 bedrifter i Rogaland om udekkede kompetansebehov. Samtidig vet vi at tilgang på kvalifisert arbeidskraft blir en av de største utfordringene for fremtidens næringsliv, også her på Haugalandet. Da må vi ta aktive, konkrete grep – og det må vi gjøre lokalt.
Fra strategi til handling
I løpet av workshopen fikk deltakerne konkret innsikt i hvordan vi bedre kan inkludere og ivareta både norske og internasjonale tilflyttede ansatte, og hvorfor dette er et ansvar vi må løfte i fellesskap.
Rita Østbø Stobbs (Invest in Rogaland) og Christine Joy Utheim (EURES) delte erfaringer fra Southwest Norway-samarbeidet – som jobber for å tiltrekke og følge opp internasjonale kandidater til Sør-Vestlandet. De viste hvordan samarbeid på tvers av sektorer kan koble utenlandske jobbsøkere med næringslivet her hjemme, og ga konkrete eksempler på hvordan EURES-nettverket kan brukes i både rekruttering og oppfølging av nyansatte.

Tone Indrelid fra Sammen om en jobb løftet frem hvordan små justeringer i rekrutteringsprosesser kan gjøre inngangen til arbeidslivet enklere for personer med utenlandsk bakgrunn. Hun fortalte også om prosjektet Trenger du folk? – digital bærekraftig rekruttering, som kartlegger hvordan vi kan koble ledige internasjonale kandidater med stillinger i hele Rogaland. Tone minnet oss også på at mange talenter allerede bor her i regionen, men mangler tilgang på relevante jobber.

Historien som traff
For å nå helt inn i sjelen og hjertene til deltakerne på workshopen, inviterte vi inn Vy Baldwin fra Vy Strategy. Hun delte sin historie om å komme til Norge med høy utdanning og arbeidserfaring, og likevel møte barrierer knyttet til språk, nettverk og kulturforskjeller. Vy fortalte ærlig om både praktiske utfordringer og følelsen av å stå utenfor. Det handlet om mer enn å få jobb – det handlet om å finne sin plass i samfunnet. Refleksjonene hennes satte ord på utfordringer mange tilflyttere møter, og på hvor viktig det er å bli sett og inkludert, også utenfor arbeidsplassen.


Vy Baldwin (Vy Strategy) delte egne erfaringer av å flytte til Norge fra USA og hvordan hun fant sin plass på Haugalandet, som gjorde inntrykk på deltakerne i workshopen.
Hva kan vi gjøre?
Så, hva kan vi som arbeidsgivere, kollegaer og innbyggere gjøre for å sikre at mennesker som flytter til regionen, ønsker å bli værende? Her er noen tiltak som ble løftet fram:
Være bevisste på utfordringer tilflyttere møter – både i og utenfor jobb
Legge til rette for at medfølgende partner også får jobb, enten via egne nettverk eller ordninger som Jobbhjelperen
Bli med som partner i Talentsamarbeidet og vår nye Welcome Hub Haugalandet, som vi nå er i gang med å etablere

Welcome Hub Haugalandet
Welcome Hub Haugalandet er et initiativ som skal gjøre det enklere for tilflyttere å finne sin plass, både i jobb og i lokalsamfunnet. Det handler om å gi informasjon og støtte, skape møteplasser og sørge for at folk føler seg hjemme.


Karianne Ellefsen og Veslemøy Heggen fra Haugaland Vekst fortalte om initiativet Welcome Hub Haugalandet, og hvor avgjørende det er at bedriftene involveres i dette arbeidet.
For kommunene og næringslivet er dette en investering i kompetansen vi allerede har i dag, og den vi kommer til å tiltrekke oss fremover. For menneskene som flytter hit, kan det utgjøre forskjellen mellom å bli og å flytte igjen.


Takk til alle som deltok i workshopen og til alle som jobber for at Haugalandet skal være en region folk vil bo i, jobbe i og bli i!