Det er bergenseren Sturle J. Monstad, som har fått oppdraget å lede innføringen av velferdsteknologi i Haugesundregionen. Monstad er utdannet sykepleier fra HSH og har bred erfaring innenfor eldre-, IKT og helsefremmende arbeid. Han er svært spent mulighetene som finnes på dette området i regionen.  

 

—Jeg gleder meg til å komme tilbake til Haugalandet og jobbe i en region som viser evner til å tenke sammen. Her har kommunene gått sammen om felles utfordringer, og sentrale aktører som HSH, Helse Fonna, FOUSAM, og Bjørgene utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester, samt andre brukerorganisasjoner er med, sier Monstad.

Bredt samarbeid Prosjektet om velferdsteknologi er initiert på rådmannsnivå i 10 kommuner og godt forankret. Monstad mener det interkommunale samarbeidet i regionen åpner for en rekke muligheter, som ville vært urealistiske dersom alle skulle jobbet med prosjektet alene i egen kommune. I tillegg ser han fram mot å også kople på næringslivet i regionen.
— Vi ser allerede flere eksempler på godt samarbeid med det lokale næringslivet om velferdsteknologi, og framtiden for å tilby innovative løsninger i et slikt samvirke er spennende. Her har Smart Care Cluster i sør-fylket gjort mye godt arbeid, sier Monstad.

Arbeidsflaten er stor, og prosjektperioden er satt til to år. Monstad påpeker viktigheten av raskt å få på plass en handlingsplan for prosjektet sammen med de andre aktørene, og samstemme denne med nasjonale føringer. Videre ønsker han også å bygge på erfaringer fra andre prosjekt i både inn- og utland.

 

Behov og helhetlige løsninger
Selv om prosjektet bærer tittelen Velferdsteknologi, ønsker Monstad å understreke at man ikke skal innføre ny teknologi for teknologien skyld.

 

—Det er ikke teknologien som skal ha hovedfokus, men de gode løsningene for mennesker som trenger ulike former av hjelp og oppfølging for bedre mestring og selvstendighet. Vi trenger gode robuste løsninger som kan integreres i organisasjonene på gode måter, øke kvaliteten på tjenestene og utnytte ressurser på en hensiktsmessig måte, sier han.

 

Han trekker fram trygghetsalarm som eksempel.

 

—Det er noen utfordringer i å gi mennesker, som gjerne både sliter med hukommelse, akutt sykdom og vansker med førlighet, en knapp som de selv skal trykke på. Trygghetsalarmen fungerer godt for mange, men vi bør også ta i bruk løsninger som varsler når brukeren selv ikke kan varsle. Her ligger store rom for forbedring og mange muligheter.

Monstad viser til at både brukere og pårørende vet stadig mer om hvilke muligheter som finnes på markedet, og etterspør disse i egen kommune.

— Mange etterspør for eksempel trygghetsalarmer som virker også utenfor hjemmet, alarmer som kan varsle hvor en er og som også tilbyr telefonkontakt og så videre. Jeg gleder meg til å kunne ta fatt på dette arbeidet i Haugesundregionen, sier Monstad.

 

Oppstart i september  

Monstad kommer fra stilling som prosjektleder for Teknologi i helse og omsorg ved Høgskolen i Bergen, og har jobbet med å koordinere aktivitet innen utdanning, omsorgslaboratoriet, forskning og den årlige omsorgsteknologikonferansen i Bergen. Han er utdannet sykepleier ved Høgskolen Stord/Haugesund, med master i helsefremmende arbeid fra UiB.