Bakgrunn
Matproduksjonen på Haugalandet bidrar til verdiskaping, bosetning, god ressursforvaltning, matsikkerhet og beredskap. Derfor er det viktig for regionen (og for Norge) at vi satser på å ivareta og videreutvikle matproduksjonen og verdikjedene innen både landbruk og havbruk. Det ligger et enormt potensiale i de bioressursene som matnæringene forvalter til daglig, som også blir avgjørende i overgangen til et lavutslippssamfunn.
Økt uro i verden fører til at flere ser verdien av å opprettholde lokal matproduksjon. Selv om det koster i tid og kompetanse å produsere mat under karrige og værbitte forhold, er gevinsten i form av bærekraft og beredskap enorm. Arealene, fagkompetansen og pågangsmotet må holdes i hevd, slik at matregionen Haugalandet kan fortsette å bidra til matsikkerhet både regionalt, nasjonalt og globalt.
- Haugalandet har ca. 1500 foretak, bare i jordbruket
- Haugaland avløysarlag er blant regionens største bedrifter, målt i antall ansatte
- Havbruket med hele sin verdikjede er sterkt til stede på Haugalandet
- Vindafjord er landets 5. største husdyr-kommune
Regionens mål og ambisjoner
Regionens ambisjoner for matområdet er store, og det pågår nå en spennende prosess med å definere felles mål.
Vi har potensial til å videreutvikle kvalitetsråvarer og nisjeprodukter i verdensklasse, innen enda flere segmenter enn i dag. Et større mangfold av grøntprodusenter, foredlingsbedrifter, blåskjelloppdrett, fangst eller produksjon av alger, tang og tare er blant fremtidsmulighetene. Viktigst av alt er at folk fortsatt skal velge å bli matprodusenter.
Skogbruk, reiseliv og opplevelser og tilbud av helse- og omsorgstjenester er eksempler på segmenter med stort næringsutviklingspotensial som kan komplementere matproduksjon.
Ikke minst ser regionen muligheter i å styrke koblingen mellom landbruk og havbruk i forhold til fôrproduksjon, energiproduksjon og annen bioøkonomi. Haugalandet ser også med interesse på nye sirkulære muligheter i samarbeid mellom matnæringene og øvrig industri. Biogass er et spesielt spennende område, i stor utvikling.
Status
Haugalandet har lang tradisjon for å produsere mat av svært høy kvalitet, i helt unik natur. Blant Haugalandets fortrinn finner vi tunge og fremoverlente kompetansemiljø, spesielt innen husdyr, fiske og akvakultur.
Jordbruket og næringsmiddelindustrien på Haugalandet forsyner store deler av Norges befolkning med kjøttprodukter. Bøndene leverer melk i verdensklasse. Regionen leverer sjømat av høyeste kvalitet til folk over hele verden. Haugalandet har også relativt store produsenter innen tomater, agurk, gulrøtter, potet, hodekål og bær.
Ringvirkningene av matnæringene er enorme. De gir livsgrunnlag for bosetting på små og store steder i hele regionen; ikke bare for matprodusenter, men også for eksempel håndverkere, elektrikere, maskinselgere, lærere og sykepleiere. Landbruket har også markert seg som en foregangsnæring innen klimaarbeid og det skjer mye spennende innen sirkulærøkonomi og bærekraft på Haugalandet.
Dette gjør Haugaland Vekst
På matområdet jobber Haugaland Vekst spesielt med næringsutvikling, kompetanse, rekruttering, politisk påvirkning og bærekraft.
Ingvild Haugen
Aktuelt
Går sammen for å gi lokalprodusert mat et kraftløft
Prosjektet «Matregion Haugalandet» har fått tilslag på én million kroner fra Rogaland fylkeskommune
Arendalsuka 2024: oversikt over regionale arrangement
Aktørar frå Haugalandet og Sunnhordland er sterkt til stades under Arendalsuka 2024. Her finn du ei liste over arrangement med lokalt vertskap.
Klar plan for vekst på Haugalandet: – Vil bli minst like gode som resten av landet
Mer næring, flere arbeidsplasser og flere innbyggere. Med «Veikart for Haugalandet» har kommunene på Haugalandet vedtatt en plan som forteller hvordan en skal sikre vekst og utvikling på Haugalandet. «Veikart for Haugalandet, 2021-2025» er utviklet i et samarbeid mellom kommunene og næringslivet i regionen. Planen forteller hvilke prioriteringer og tiltak som må iverksettes for å oppnå verdiskaping […]