Fokus på matberedskap

Matberedskap og framtidens småbruk var tema da leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, mandag tok turen fra heimgården i Østfold til Sveio.

Prosjektleder Inger Kallvik Haavik, Sveio-ordfører André Mundal Haukås og leder i Norsk Bonde- og Småbruklag Tor Jacob Solberg er enige om at Matregion Haugalandet er et viktig prosjekt for å fremme lokal matproduksjon og matberedskap. FOTO: TORSTEIN TYSÆR NYMOEN/HAUGALAND VEKST

På gården til Britt Oddrun Stuve og Helge Lien Reinertsen på Tjernagel møtte han bønder, organisasjoner og lokalpolitikere til diskusjon om hvordan småbruk og lokal matproduksjon kan spille en større rolle i framtiden.

Det var Hordaland Bonde- og Småbrukarlag som hadde tatt initativ til besøket, og leder Mari Austvoll Gjengedal ænsket velkommen og ledet også samtalene.

Som koordinator for Matregion Haugalandet var Haugaland Vekst invitert til å å fortelle om satsingen. Prosjektleder Inger Kallevik Håvik presenterte trakk fram hvordan regionen kan bidra til å styrke både beredskap, verdiskaping og lokal identitet.

– Matregion Haugalandet skal løfte fram mangfoldet av produsenter og bidra til å utvikle en robust og framtidsrettet matregion, sa Haavik.

Bonde- og småbrukarlag-sjefen roste prosjektet.

Britt Oddrun Stuve og Helge Lien Reinertsen viste fram den flotte hagen sin, hvor de dyrker alt fra epler til malurt.
FOTO: TORSTEIN TYSÆR NYMOEN/HAUGALAND VEKST
Det bugner av egenprodusert mat på Tjernagel.
FOTO: TORSTEIN TYSÆR NYMOEN/HAUGALAND VEKST


– Det er veldig viktig at flere kommuner jobber godt sammen, for det er et stort ansvar å utvikle både matberedskap og skape flere arbeidsplasser, og det tror jeg er klokt å samarbeide om, sa han.

Blant gjestene var også Sveio-ordfører André Mundal Haukås, som understreket betydningen av arbeidet Matregion Haugalandet er i gang med:

– Vi har allerede mange gode produsenter av lokal mat. At vi får et prosjekt som ser på hvordan disse kan bli bedre på distribusjon og markedsføring er viktig – men også for å få flere til å få øynene opp for det å drive med lokal matproduksjon ute i distriktene, sa han.

Epler er bare noe av godsakene som gror godt på Tjerangel. Det bugner av egenprodusert mat på Tjernagel. FOTO: TORSTEIN TYSÆR NYMOEN/HAUGALAND VEKST



Vertskapet på Tjernagel sørget for en omvisning i hagen og serverte suppe til gjestene i solveggen. Arrangementet samlet flere medlemmer fra Hordaland Bonde- og Småbrukarlag og la et godt grunnlag for videre dialog om hvordan småbruk, lokalmat og regionalt samarbeid kan styrke norsk matberedskap.

Abonnér på våre nyhetsbrev