Smartere kraft på Utsira
Utsira kommune blir testarena for Haugaland Kraft og et smartere nett- og kraftsamfunn. Haugalandet er en viktig energiregion med mange spennende og bærekraftige prosjekter i de ulike kommunene. Utsira har mye vær og vind, og egner seg derfor godt for testarena for fremtidens energiløsninger. Prosjektet vil gjøre øya til et smart nett- og kraftsamfunn, og hjelpe Haugaland […]
Utsira kommune blir testarena for Haugaland Kraft og et smartere nett- og kraftsamfunn.
Haugalandet er en viktig energiregion med mange spennende og bærekraftige prosjekter i de ulike kommunene.
Utsira har mye vær og vind, og egner seg derfor godt for testarena for fremtidens energiløsninger. Prosjektet vil gjøre øya til et smart nett- og kraftsamfunn, og hjelpe Haugaland Krafts kunder på Utsira med både å spare strøm og å redusere behovet for kostbare investeringer i strømnettet.
– For oss på Utsira er dette kjempespennende å være med på, og i bunn og grunn handler det om to ting: Å hjelpe oss mot målet om å bli et nullutslippssamfunn og at det kan bidra til å skape arbeidsplasser. Vi håper jo at dette kan markere Utsira som et sted der det er mulig å utnytte de naturressursene vi har, og at det derfor kan bli mer attraktivt å etablere seg her ute, sier Marte Eide Klovning, ordfører på Utsira.
Utsira får i dag dekket strømbehovet sitt gjennom en sjøkabel fra fastlandet, og det vil koste flere titalls millioner kroner å utvide kabelen med kapasitet til å levere strøm til framtidig kraftkrevende industri på Utsira. Derfor tenker Haugaland Kraft nytt med en testarena for framtidens teknologi for produksjon, styring og forbruk av strøm. Selskapet skal vi teste ut smart energistyring i alt fra privatboliger og næringsbygg, til større strømnett.
– Om vi kan gå foran som et godt eksempel på et smart kraftsamfunn, og bli et minisamfunn med gode grønne løsninger som resten av verden kan se til, så er det kjempeflott. Forhåpentligvis vil det bidra positivt for de som bor her, de som vil feriere her og de som ser mulighetene til å etablere ny næring her, sier Klovning.