Bransjeverdener

På Yrkesmessa kan du besøke ulike bransjeverdener der du møter utstillere fra skoler og næringsliv. Finn ut mer om hver verden og bli inspirert!

Økonomi, service og reiseliv

Service handler om engasjement! Om du jobber med mennesker eller tall, er det viktig å være interessert i det du gjør.

En gruppe personer kjører rib-båt i bølgene

Kort om bransjen: I denne bransjeverdenen finner du alt fra bank og butikk til hotell og restauranter. Du må vite hva du selger, hva kundene vil ha, og følge med på nye trender. Noen ganger krever det tålmodighet, men det er alltid givende å hjelpe kunder. Hvis du har ansvar for bedriften, må du også kunne håndtere administrative oppgaver som investeringer, bestillinger, banklån, regnskap, personalpolitikk, utstilling og markedsføring.

Muligheter etter utdanning: Du kan jobbe i din favorittbutikk, som ansatt eller daglig leder, bli salgssjef for en butikk med internasjonale kunder, servere på restaurant, være resepsjonist på hotell, eller jobbe som økonomikonsulent, sekretær eller siviløkonom i en større bedrift.

Sikkerhet, lov og rett

Ta ansvar! Hver dag utsettes mennesker for vold, overgrep og bedrageri, og like ofte havner noen i en ulykke der de trenger akutt hjelp. Da er det bra at vi har faglært personell i uniform.

En politibetjent går fra stand på yrkesmessen

Kort om bransjen: Vi har blitt flinkere til å unngå ulykker på arbeidsplassen med HMS (helse, miljø og sikkerhet) og forebyggende tiltak. Men for det vi ikke kan forutse, er politiet, brannvesenet og forsvaret uvurderlige. De håndhever loven og utfører oppgaver som gjør oss tryggere. Her må du være forberedt på en fartsfylt, utfordrende og variert jobb, med både gode og noen ganger vonde overraskelser.

Muligheter etter utdanning: Som ferdig utdannet politibetjent eller brannkonstabel finnes det mange karrieremuligheter. Du kan drive med etterforskning, utrykking, økonomisk kriminalitet, hundepatruljer, eller bli branningeniør. I forsvaret kan du ta gradene innen hæren, marinen eller flyvåpenet. Som advokat kan du jobbe med å forsvare rettighetene til enkeltpersoner og bedrifter, håndtere juridiske tvister, og gi råd om lover og regler.

Undervisning, helse og omsorg

Norge trenger deg! Det er store jobbmuligheter innen helse og undervisning i årene som kommer.

Jenter i helseklær øver seg på å flytte en pasientdukke ut av seng.

Kort om bransjen: På sykehus, i kommuner og private klinikker jobber leger, sykepleiere, fysioterapeuter og tannleger med alt fra akuttmottak og ambulanse til omsorgsarbeid og psykiatri. Mange sykepleiere og helsefagarbeidere jobber også på sykehjem, i hjemmetjenesten eller i boliger for psykisk utviklingshemmede. For deg som vil undervise, finnes det mange muligheter, enten du vil jobbe i barnehage, grunnskole eller videregående. Felles for disse yrkene er at du hjelper andre med å ta et skritt videre, uansett livssituasjon.

Muligheter etter utdanning: Som lærer kan du bli barnehagelærer, grunnskolelærer (1.-10. klasse), faglærer (med fokus på enkeltfag) eller spesialpedagog (for elever med særskilte behov). Det er viktig å ha gode faglige, pedagogiske og sosiale ferdigheter.

Marin, maritim og offshore

Bli en del av maritim virksomhet! Haugesundregionen er et av Norges viktigste områder for maritim virksomhet. Her kan du jobbe for lokale bedrifter og rederier som leverer tjenester og utstyr over hele verden.

To skip ute på havet
Service-fartøyet Edda Mistral er spesialbygd for serviceoperasjoner knyttet til vindkraft.

Kort om bransjen: Noen bedrifter lager avansert utstyr til dypvannsoppdrag, mens andre utvikler fjernstyrte undervannsroboter for olje- og gassindustrien. Havbruk og fiskerinæring blomstrer, og salget av fisk har aldri vært større. Dette skaper behov for dyktige medarbeidere til nye høyteknologiske systemer.

Innen skipsfart er det mange spennende jobber, både til sjøs og på land. Du kan jobbe ved Sjøfartsdirektoratet, Kystverket, maritime skoler, rederier og andre maritime bedrifter.

Muligheter etter utdanning: Bransjen trenger ulike ingeniører, prosjektledere og fagarbeidere. Du kan ta fagbrev som fisker, matros eller motormann på fiskebåt, eller som røkter på oppdrettsanlegg. På skip kan du jobbe som matros, motormann, skipselektriker eller kokk. Etter fagskole eller høgskole kan du bli styrmann eller maskinist.

Abonnér på våre nyhetsbrev