Med over 4000 besøkende var det høy aktivitet og et yrende liv på årets Yrkesmesse. Elever fra både ungdomsskole og videregående fikk muligheten til å besøke 65 utstillere – de fleste fra regionalt næringsliv.

Folkemengde i Tysvær Arena under yrkesmessen 2023
Både elever, foreldre og andre interesserte var innom årets Yrkesmesse, som gikk av stabelen 26-27.september i Tysvær Arena Haugesund Sparebank.

Yrkesmesse ble avholdt 26 og 27.september i Tysvær Arena Haugesund Sparebank på Frakkagjerd, der om lag 250 personer har vært i sving for å gi elevene en verdifull dag der de kan bli klokere og tryggere på eget utdannings- og yrkesvalg.

– Yrkesmessen er spesielt viktig for 10.klassingene og for elever som går første året av en yrkesfaglig videregående utdannelse, forteller Ronny Sætre, rådgiver i Haugaland Vekst og ansvarlig for Yrkesmessen.

På arrangementet får 10.klassingene god informasjon om utdanningsprogram og om hvilken kompetanse bedriftene trenger framover. Videregående-elevene får informasjon fra NHO, opplæringskontorer og fra bedriftene om hva de ser etter når de ansetter lærlinger.

– På den måten kan de ta gode, kunnskapsbaserte valg når de enten skal velge videregående utdanning eller søke lærlingplass, opplyser Sætre.

Ronny Sætre i Haugaland Vekst har hatt ansvar for Yrkesmessen i en årrekke.

Politi, lærer eller lastebilsjåfør

Ungdomsskoleelevene fikk ved ankomst en videohilsen fra statsminister Jonas Gahr Støre som ønsket dem lykke til med sine veivalg. Deretter var det tid for å vrimle, mingle, spørre og lytte.

Elizabeth Sedliar, ungdomsskolelev på Åkra.
Ukrainske Elizabeth Sedliar ønsker seg et yrke der hun kan hjelpe andre mennesker.

Messehallen var for anledningen delt inn i ti ulike bransjeverdener. I korridoren for «Sikkerhet, lov&rett» finner vi Elizabeth Sedliar (15) fra Åkra ungdomsskole.

– Politi, jurist eller lærer, svarer den ukrainske jenta momentant når hun får spørsmål om hvilke yrker hun er mest interessert i å lære mer om på messen.

– Jeg vil helst studere i hjemlandet mitt, men uansett hva fremtiden bringer ønsker jeg å jobbe med mennesker, jeg vil ha et yrke der jeg kan hjelpe folk, sier hun.

Preben Eide (15) fra Skjold skule ser for seg en litt annen retning. Han hadde tatt turen til bransjeverdenen «Bil & transport» og ønsker seg en fremtid innen transportnæringen eller akvakultur.

– Jeg har hatt interesse for lastebil helt siden jeg var liten. I tillegg liker jeg å fiske og er interessert i det. På yrkesmessen blir det spennende å bli bedre kjent med lastebilyrket og akvakultur, sier han.

Preben Eide fra Skjold håper å få seg et yrkesliv innen noe av det han interesserer seg mest for – lastebil og fiske.

– God trøkk

De 65 utstillerne representerer et stort spenn i det regionale næringslivet – alt ifra reiseliv, til helse & omsorg, offshore, IT, energi, bygg og anlegg, kunst og kultur og en rekke andre bransjer. Det lokkes med popcorn, drops, lykkehjul, premier og roboter. Kampen er hard om fremtidens arbeidskraft og kloke hoder.

– Det er god trøkk her, forteller HR-konsulent Malene Haraldsen, som står på stand for Westcon.

– Mitt inntrykk er at mange er usikre på hva de vil, særlig 10.klassingene. Men mange har vært innom oss på messa. Dette er et godt arrangement og en god mulighet for oss til å treffe de unge. Kjekt er det også at en del jenter kommer innom standen vår og er interesserte i Westcon sin virksomhet, forteller Haraldsen.

Ungdommer slår av en prat med Malene Haraldsen på Westcon sin stand.
Mange unge og lovende tok turen innom bransjeverdenen “Sikkerhet, lov og rett” .
Spente elever ønskes velkommen til Yrkesmessen 2023.