Endelig er det klart for Sildikon Valley igjen, der bedrifter i Haugesundregionen får studenter til å løse konkrete innovasjonsoppgaver for seg i sommermånedene.

Sildikon Valley er et samarbeidsprosjekt mellom bedrifter fra Haugesundregionen som ønsker å utfordre de største talentene norske universiteter og høyskoler har å by på. I fjor måtte det avlyses på grunn av pandemien, men i år er prosjektet tilbake igjen.

En spennende næringsregion

Regionen vår har rundt 150.000 innbyggere og ligger sentralt plassert mellom Bergen og Stavanger. Vi er verdensledende innen maritim teknologi og produserer alt fra skip og plattformer til avanserte undervannsverktøy og fremtidens havvindmøller. Det er også et voksende internasjonalt teknologimiljø som utvikler avanserte datasystemer og roboter.

Her får i år 37 studenter fra hele landet utfordret seg selv, bygget nettverk, skaffet relevant arbeidserfaring og blitt kjent med en av landets mest fremadstormende regioner. Målet er at mange ambisiøse studenter får øynene opp for jobbmulighetene lokalt.

Ledes av student

Ørjan Melkevik (25) er ferdig med første året på masterstudiet innenf økonomi på Høgskulen på Vestlandet (HVL), og har siden mars vært praksisstudent hos Haugaland Vekst. Der har han fått hovedansvar for Sildikon Valley.

– Det som er spennende er at bedriftene får anledning til å få utført nye og ofte innovative oppgaver, som de ikke har mulighet til i hverdagen. De får også oppleve at yngre studenter har mye relevant kompetanse og kan bidra på en nyttig måte. Samtidig får vi vist unge kompetente studenter at det er mange spennende bedrifter og muligheter på Haugalandet, og de får muligheten til å bygge nettverk og dele kunnskap og erfaringer med hverandre, forteller Melkevik.

Ørjan Melkevik, praksisstudent hos Haugaland Vekst, og prosjektleder for årets Sildikon Valley

Sommerjobbene i Sildikon Valley er ikke som andre sommerjobber.

– Istedenfor å gå inn som avløser i en vanlig stilling for en som er på ferie, får Sildikon Valley-studentene samarbeide med andre studenter om å løse en konkret utfordring bedriften står overfor. I tillegg arrangerer vi både faglige og sosiale samlinger med sommeransatte fra andre bedrifter, forteller prosjektlederen. 

De fleste studentene har en tilknytning til Haugalandet fra før, men det er også andre som har sett de spennende bedriftene som er med, i hovedsak innenfor IT, digitalisering og ingeniørarbeid.

Nyttig for bedriftene

– Bedriftene har også god nytte av dette, og mange som har vært med tidligere ønsker å være med igjen. Haugaland Kraft hadde eksempelvis 10 studenter sist, og ønsket å ha det samme i år, forteller Melkevik.

I tillegg til Haugaland Kraft, får Sjøfartsdirektoratet, Capgemini, Autostore, Atea, Hatteland, Haugaland Kraft, Asplan Viak, Bouvet, Karmøy og Haugesund kommune bistand av ung kompetanse i sommer. Arbeidsperioden for Sildikon Valley er fra 21. juni til 30. juli.

Det er Haugaland Vekst og Haugesundregionen som står bak Sildikon Valley.