Nyskapingsuka 2020 går av stabelen i hele regionen fra mandag 26. til 30. oktober. Midt oppi en urolig koronatid er det mer enn noen gang behov for innovasjon og entreprenørskap.

Et kinesisk ordtak sier; når forandringens vind blåser, bygger noen vindskjerm, mens andre bygger vindmøller. Vindmøller er et hett tema i vår region! Dette og mye mer får fokus i Nyskapingsuka. UKA skal gi inspirasjon, lærerike arrangementer og styrke og fremme innovasjon og vekst i regionen. Nye utfordringer gir nok også grunnlag for nye allianser og samarbeidsformer.

Det er Haugaland Vekst som er initiativtaker bak den årlige Nyskapingsuka, som arrangeres i tett samarbeid med en rekke regionale aktører som alle jobber for vekst og nyskaping i regionen vår, fra Sauda og Vindafjord i øst til Haugesund og Karmøy i vest.

– Nye tider kommer med nye behov for nye løsninger, både i eksisterende og nye virksomheter. Det som var helt riktig og godt nok i fjor, kan vise seg å være helt feil neste år. Det er viktig å ta innover oss at stillstand ikke bare er det samme som tilbakegang, men at det i verste fall kan bli synonymt med undergang. Målet med Nyskapingsuka er å skape møteplasser for entreprenører, investorer, bedrifter, studenter og det offentlige, hvor en kan utveksle kunnskap, dele nyskapende idéer og knytte kontakter, forteller Vidar Vorraa i Haugaland Vekst.

Haugaland Vekst åpner Nyskapingsuka med arrangementet «Regionale muligheter innen havvind» mandag 26. oktober kl. 11.00 i RederiforeningenHer vil administrerende direktør i Haugaland Vekst, K. Tormod Karlsen, sette fokus på mulige industrielle muligheter og ringvirkninger ved utvikling av havvindfeltet Utsira Nord og hvordan virkemidlene kan bli,med utgangspunkt i en ny rapport som Haugaland Vekst har bestilt fra analyseselskapet Menon Economics.

Havområdet vest for øykommunen Utsira skal åpnes for søknader om fornybar energiproduksjon til havs. De nærmeste vindmøllene vil ligge kun ca. 7 km fra Utsira. Da dette ble klart, inviterte kommunen til en åpen innovasjonskonkurranse for utvikling av et konsept for etablering av hele Utsira kommune som et levende testsenter – «Living lab». Arrangementet «Utsira – Knutepunktet for Utsira Nord» mandag 26. oktober kl. 13.00 i Rederiforeningen vil ta for seg hvilke muligheter og løsninger som er blitt påpekt og hvordan dette nå innlemmes i en helhetlig næringsutvikling for Utsira.

SKAPE Rogaland arrangerer tradisjonen tro sitt «Skape gründer forum«, en arena hvor gründere kan møte likesinnede i samme situasjon og utvide nettverket sitt. Her er det også faglig opplegg og deling av gründerhistorier fra Henning Aarekol, Anders Kristiansen i Trefadder, RScatering-gründer Robert Vikse og Cathrine Skaar Rantaniitty fra Saltkråk. Ordfører Arne-Christian Mohn kommer også i tillegg til at det blir finansieringsråd fra DNB. Arrangementet holdes i Festiviteten mandag 26. oktober kl. 17.30.

«Folkefinansiering – mye er mulig når en løfter i flokk!» Tirsdag 27. oktober kan vi la oss inspirere av alt det Sauda har fått til gjennom tradisjonen med den såkalte Saudamodellen. Ved å utnytte folkefinansieringsmulighetene som ligger å forene private, offentlige og ideelle krefter har de vært med på å sikre realiseringen av en rekke viktige mål for fellesskapet i kommunen. Nå står «Folkeheisen» for tur, og mange andre kommuner vil helt sikkert kunne dra nytte av det de får til i Sauda. Sauda Vekst inviterer til en liten digital halvtime med presentasjon og diskusjon rundt mulighetene i finansieringsmodellen. Vi får også høre om tilsvarende folkefinansiering gjennom Torvastadmodellen.

Naturvernforbundet Haugalandet inviterer onsdag 28. oktober til heldagskonferansen «Broen til framtiden«. Her samler Naturvernforbundet organisasjoner, næringsliv og politikere for å fortgang på det grønne skiftet på Haugalandet, og viser hvordan bærekraft vil være et konkurransefortrinn i årene som kommer. Sjekk oversikten over de mange spennende foredragsholderne. Scandic Maritim 28. oktober kl. 08.30 – 15.00.

Nyskapende kommuner og steder: Attraktivitet handler om å utvikle gode og velfungerende kommuner og regioner der innbyggere, næringsliv og besøkende ønsker å være. Målet for arbeidet med attraktivitet er vekstkraftige og inkluderende lokalsamfunn. Under Nyskapingsuka holder Knut Vareide fra Telemarksforskning foredraget hans «Offentlig innovasjon og regional attraktivitet». Dette finner sted i kommunestyresalen i Kopervikparken Maritime Cluster onsdag 28. oktover kl 13.30 – 15.30.

Torsdag 29. oktober kl. 14.00 arrangerer Innovasjon Norge webinaret “Go Global – Norwegian technology, Canadian Opportunities: Let’s Talk“, der de fokuserer på Canada som et land med store muligheter. Canada har flere fellestrekk med Norge som gjør det attraktivt for norske bedrifter å gjøre forretning. Under webinaret møter vi erfarne rådgivere på det kanadiske markedet som forteller hvordan de hjelper norske bedrifter til å kapitalisere på dette mulighetsrommet, hvordan minimere risiko og hvordan vi kan maksimere norske forretningsmuligheter.

Kriser utløser innovasjon – og innovasjon utløser kapital. Næringsjef i Karmøy, Per Velde, inviterer til «Investorpuls» i Kopervikparken torsdag 29. oktober kl. 13.30. Hva varsler næringslivet om utsiktene? Hvordan er det med investeringsviljen? Og hvordan fungerer skattefradragsordningen ved investering i gründerbedrift?Hør Einar Tollaksvik fra Saga Subsea, Roald Stakland fra KPMG, Åse Tveit Samdal fra Karmøy Nærinsgfond, Per Sigurd Velde fra Connect BAN Haugesund og Bengt Haugaland fra Norcable.

Validé Haugesundregionen inviterer til TekLunsj fredag 30. oktober i LEAP-lokalene i 3. etasje på Oasen Storsenter. TekLunsj er en møteplass for gründere, etablert næringsliv, investorer, virkemiddelapparat og alle som bryr seg om forretningsutvikling. I år er fokus på hvordan robotikk og kunstig intelligens kan bidra til effektivisering i din bedrift. Hør hvordan Autostore har gort suksess med sitt unike robotstyrte lagersystem og hvordan Alginor arbeider med AI. I tillegg forteller  Innovasjon Norge hvordan de kan bistå i digitale omstillingsprosesser. Det blir også mulighet for individuelle møter med Innovasjon Norge og VRI kompetansemegler i etterkant.

Fredagen får vi høre mer om det spennende FLOW Maritime Accelerator. Selskapet FLOW kobler internasjonale oppstarts- og vekstselskaper med maritime tungvektere og investorer på Haugalandet. Under Nyskapingsuka får vi møte fire av de seks internasjonale akselerator-selskapene på Gründerloftet kl. 14.30 – 16.00, og høre om idéene deres, og hvordan de er relevante for de store maritime selskapene i vår region.

I tillegg blir det «Digital morgenkaffe på HVL» fra 08.15 – 09.00 flere av morgenene i Nyskapingsuka. Tirsdag 27. oktober: “Digital frokost på HVL – Grønt skifte i maritim næring“. Ledes av Sigmund Simonsen, professor i rettsvitenskap ved Institutt for maritime studier. Torsdag 29. oktober: «Fremtidens regnskap – trenger vi egentlig regnskapsførere?». Ledes av Jostein Aksdal, Leder for forretningsutvikling hos Bergen Capital Management AS. Fredag 30. oktober: «HVL SKAPE: Studenter som nyskapende ressurs». Ledes av Frida O. Engedahl, Trainee ved Mohnsenteret for innovasjon og regional utvikling.

MELD DEG PÅ!

Les mer om programmet og de ulike arrangementene på Nyskapingsuka.no, og meld deg på det som er relevant for deg. Vær obs på at flere av arrangementene i år har færre plasser enn vanlig.