Naturen som reiselivsprodukt gir levende lokalsamfunn og bevaring av naturresurser. Under Nyskapingsuka får vi høre hvilke utfordringer og muligheter den lokale reiselivsnæringen opplever når det kommer til produktutvikling og bruk av naturressursene.

Når naturen er produktet, må man behandle det med respekt. Vakker natur kan ikke outsources. Naturen som reiselivsprodukt gir levende bygder, og bevaring av naturresurser.

I det digitale seminaret «Naturen som reiselivsprodukt» tirsdag 21. september kl. 12.00 under Nyskapingsuka, setter Destinasjon Haugesund og Haugalandet fokus på utfordringene og mulighetene vi har i vår egen region.

Kyrre Buxrud og Ida Nilsen nyter friskt brevann ved Åkrafjorden (Foto: Mattias Fredriksson)

Vil dele naturopplevelsene

For få år siden fikk Robert Melkeråen fra Åkrafjorden Nature B&B tilslag på kjøp av den gamle skolebygning i Fjæra. Den ble pusset opp til et flott overnattingssted med 10 hjemmekoselige soverom. Siden har de lokket turister til Åkrafjorden med Via Ferrata, juving og rappelleringsaktiviteter.

– Utgangspunktet har jo vært at jeg er glad i plassen, at jeg ønsker å kunne bli her og også la andre få glede av naturen vi har her. For det er den vi har å by på, ikke så veldig mye annet. Derfor er vi selvsagt opptatt av å verne om naturen, og gjør små inngrep. På Via Ferrataen er det kun trinn og sikringsbolter i fjellet, står du 200 meter unna, så ser du dem ikke. Bruk av naturen innebærer alltid merker, men vi må kunne bruke den, og jeg tenker det da er bedre at alle går på én opptråkket felles sti, enn at alle skal lage sine egne.

Robert Melkeraaen i Åkrafjorden Nature B&B

Hos oss er det nå 1200-1300 personer innom i løpet av sesongen. Vi kan tåle en god del flere uten at det blir overbefolket her, og vi er tydelige på at man ikke skal kaste fra seg søppel, snus og andre ting i naturen. Det synes jeg folk er flinke til.

Vil skape arbeidsplasser og hindre fraflytting

Har planer på sikt om å lage flere Via Ferrata-ruter. Men det krever økonomiske investeringer som vi er nødt til å vente litt med. Målet er at vi kan skape flere arbeidsplasser her, og få ungdommene våre til å kunne flytte hjem igjen når de er ferdige å studere. Vi har hatt utfordringer med forgubbing de siste årene, og da er mitt håp at aktivitetene våre kan bidra til flotte opplevelser for turistene og gode levekår for folk i bygda. Med utgangspunkt i naturen, og på dens premisser, sier Melkeråen. 

Raw Ocean Lodge

Raw Ocean Lodge ligger på den sørvestlige delen av Karmøy, bare noen få meter fra den ville Nordsjøen. Her kan man oppleve havet i alle former, fra brølende stormer til vindstilt og sol regn. Raw Ocean Lodge tilbyr overnatting, og et bredt spekter av lokale naturopplevelser som surfing, stand up paddle boarding, buldring, fotturer, fiske, med mer. Under seminaret byr entusiast og medeier Jan Thomas Rantaniitty på sine tanker om hvordan vi kan vi arbeide med reiselivsutvikling i et bærekraftsperspektiv.

Nordsjødomen ved Raw Ocean Lodge

Doktorgrad i reiseliv og bærekraft

Vi får også møte førsteamanuensis Ingeborg Nordbø, ved Universitetet I Sørøst-Norge. Hun har doktorgrad innenfor reiseliv og distriktsutvikling, hun har arbeidet med reiselivsutvikling i over 20 år i både I inn- og utland med spesielt fokus på reiseliv og bærekraft, mikrobedrifter i reiselivet og hytteturisme.

Seminaret «Naturen som reiselivsprodukt» er digitalt, og finner sted tirsdag 21. september kl. 12.00

MELD DEG PÅ ARRANGEMENTET HER!

Nyskapingsuka fokuserer på innovasjon og entreprenørskap i hele regionen vår fra 20. – 24. september. Les mer om alle de spennende arrangementene på www.nyskapingsuka.no