
Kortreist mat på Haugalandet
Prosjektet skal skape nye forretningsmuligheter, fremme bærekraft og bidra til bedre folkehelse og økt beredskap.
Kommunene som samarbeider i prosjektet er; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Bokn, Vindafjord, Utsira, Sauda, Sveio og Etne. Haugaland Vekst som er kommunenes regionale næringsutviklingsapparat, har prosjektledelsen.
Hovedmålsettinger
Matregionen Haugalandet bidrar til matsikkerhet både regionalt, nasjonalt og globalt. Potensialet for videreutvikling er stort, både innen landbruk og havbruk.
Delmål
1. Økt etterspørsel etter lokalmat
Øke etterspørsel etter lokalt produsert kjøtt, egg, meieriprodukter, sjømat, frukt og grønt fra kommuner, private bedrifter og forbrukere gjennom reviderte kommunale anskaffelsesstrategier, dialog, opplæring, inspirasjon og tilgjengeliggjøring.
2. Mer mangfold og verdiskaping
Inspirere til mer mangfoldig matproduksjon og økt verdiskaping. Formidle muligheter for næringsutvikling innen produksjon av frukt og grønt, foredling, tilgjengelige distribusjonskanaler og komplementær næring som reiseliv, opplevelser og Inn på tunet.
3. Bedre infrastruktur for lokalmat
Utvikle et lokalt/regionalt grossistledd og annen nødvendig infrastruktur for sikker, enkel og effektiv omsetning av lokalproduserte råvarer.
4. Langsiktige strategier og samarbeid
Avklare prioriteringer, samarbeidspartnere og finansiering for et hovedprosjekt over fem år.

Status i dag
Haugalandet har bra produksjon av kjøtt, egg og melk, men er som store deler av landet, svake på grønt, frukt og bær. Ønsket om mer kortreist mat, lettere tilgang, bedre folkehelse, økt bærekraft og matberedskap er bakgrunnen for at kommunene har satt i gang dette prosjektet. Dette er et viktig, stort og vidt tema og mange utfordringer må løses for å nå målene.
Det må være økonomisk interessant for produsenten å starte opp ny eller øke eksisterende produksjon, det må finnes tilgjengelige distribusjonskanaler, også for de som driver med småskalaproduksjon og kundene må være der når produktene kommer på markedet. Her kan det offentlige bidra til å skape et sug i markedet gjennom sine innkjøpsavtaler og dermed gi produsenten økt grad av forutsigbarhet for sine investeringer.

Utfordringen er at alle deler er avhengige av hverandre. Forbedrede distribusjonskanaler hjelper ikke dersom det ikke er økonomisk interessant for produsenten.

Her må det jobbes langs flere løp på en gang og på alle nivå, fra lokale til nasjonale myndigheter, bondeorganisasjoner, politikere og næringsliv må alle ta aktivt del i arbeidet.
Kommende arrangement
Nettverksmøte
Velkommen til nettverksmøte med Gladmat, Haugaland Vekst og Matregion Haugalandet. Mer info kommer.
Mat til alle i en urolig verden
Rogaland Landbrukspark inviterer til konferansen «Mat til alle i en urolig verden» – og Haugaland Vekst er medarrangør.
Kortreist lokalmat-dag
Velkommen til høstens kjekkeste lokalmat-dag! Lørdag 13. september 2025 ønsker lokalmatprodusenter og gårdsutsalg i Rogaland velkommen til handel, smaksfest og opplevelser – fra Egersund i sør, til Suldal i nord, for hele familien. Informasjon om alle produsentene og gårdsutsalgene som deltar, og forslag til Kortreist-ruter, slippes senere i år. Uansett om du følger rutene eller […]
Aktuelt

Konferanse: Mat til alle i en urolig verden
1. september samles landbruk, politikk og næringsliv i Tysvær til et viktig løft innen kunnskap og beredskap.

Nye steg for Matregion Haugalandet
Tirsdag 17. juni var representanter fra styringsgruppa og referansegruppa i Matregion Haugalandet samlet til felles arbeidsmøte. Målet var å prioritere det videre arbeidet i prosjektet, som skal bidra til økt lokal verdiskaping og en mer bærekraftig matregion på Haugalandet.

Tror flere kan lykkes som småskala-produsenter
I mer enn fire tiår har Karin og Gunnar Lurane dyrket grønnsaker og bygget sitt eget småbruksunivers på Ferkingstad. Nå håper de at det nye prosjektet Matregion Haugalandet kan rydde vei for flere småskalaprodusenter.

Programmet for Bærekraftdagen 2025 er klart
Bærekraftdagen 2025 arrangeres i Edda kino 23. januar. Vi gleder oss over å dele detaljene i et aktuelt og faglig sterkt program!
Medlemmer styringsgruppa per juni 2025:
Kommune | Navn | Rolle |
Sauda | Elin Tjordal* | Rådgiver landbruk |
Karmøy | Britt Johnsen Pedersen | Avdelingsleder landbruk |
Vindafjord | Morten Rørheim | Rådgiver landbruk |
Haugesund | Lene Røkke Mathisen | Rådgiver landbruk |
Sveio | Bente Marie Johansen | Einingsleiar samfunnsutvikling |
Utsira | Atle Grimsby | Miljø- og jordbrukssjef |
Bokn | Michael Gräfe | Kommunalsjef teknisk |
Etne | Eileen Selland | Kommunalsjef utvikling og drift |
Tysvær | Bjørn Bruaset | Rådgiver |
Medlemmer referansegruppa per juni 2025:
Organisasjon | Representerer | Navn |
Vats bondelag | Primærproduksjon | Jakob Eskeland |
Karmøy bondelag | Primærproduksjon | Jon Helgeland Qvale |
Tysvær bondelag | Primærproduksjon | Anna Henriette Eikje, Erlend Sande |
Tysvær og Bokn bonde- og småbrukarlag | Primærproduksjon | Stig Arild Helgesen |
Langåkergarden/Dahl Potetindustri AS | Primærprod og omsetn | Eirik Langåker |
Algabona | Tang og taredyrking | Joke Katarina Benthien |
Lothes mat og vinhus | Restaurant | Finn Lothe |
Haugaland Storhusholdning | Distribusjon | Thorstein Kirkeleit |
Reko-ringen | Distribusjon | Kamilla Bakkevig |
Karmsund VGS** | Undervisning | Hilde Søvik |
Tveit VGS | Undervisning | Kristoffer Salvesen |
Destinasjon Haugesund og Haugalandet | Reiseliv | Ingunn Solberg Harloff |
Rogaland fylkeskommune | Offentlig | Annabell Pflüger |
Vinterlandbruksskolen | Undervisning | Ingvild Steinnes Luteberget |
