Matregion Haugalandet

Matregion Haugalandet er et regionalt samarbeid mellom ni kommuner som skal styrke produksjon, etterspørsel og distribusjon av lokalmat.

Kortreist mat på Haugalandet 

Prosjektet skal skape nye forretningsmuligheter, fremme bærekraft og bidra til bedre folkehelse og økt beredskap.

Kommunene som samarbeider i prosjektet er; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Bokn, Vindafjord, Utsira, Sauda, Sveio og Etne. Haugaland Vekst som er kommunenes regionale næringsutviklingsapparat, har prosjektledelsen.

Delmål

1. Økt etterspørsel etter lokalmat
Øke etterspørsel etter lokalt produsert kjøtt, egg, meieriprodukter, sjømat, frukt og grønt fra kommuner, private bedrifter og forbrukere gjennom reviderte kommunale anskaffelsesstrategier, dialog, opplæring, inspirasjon og tilgjengeliggjøring. 

2. Mer mangfold og verdiskaping
Inspirere til mer mangfoldig matproduksjon og økt verdiskaping. Formidle muligheter for næringsutvikling innen produksjon av frukt og grønt, foredling, tilgjengelige distribusjonskanaler og komplementær næring som reiseliv, opplevelser og Inn på tunet. 

3. Bedre infrastruktur for lokalmat
Utvikle et lokalt/regionalt grossistledd og annen nødvendig infrastruktur for sikker, enkel og effektiv omsetning av lokalproduserte råvarer.

4. Langsiktige strategier og samarbeid
Avklare prioriteringer, samarbeidspartnere og finansiering for et hovedprosjekt over fem år.

Status i dag

Haugalandet har bra produksjon av kjøtt, egg og melk, men er som store deler av landet, svake på grønt, frukt og bær. Ønsket om mer kortreist mat, lettere tilgang, bedre folkehelse, økt bærekraft og matberedskap er bakgrunnen for at kommunene har satt i gang dette prosjektet. Dette er et viktig, stort og vidt tema og mange utfordringer må løses for å nå målene.

Det må være økonomisk interessant for produsenten å starte opp ny eller øke eksisterende produksjon, det må finnes tilgjengelige distribusjonskanaler, også for de som driver med småskalaproduksjon og kundene må være der når produktene kommer på markedet. Her kan det offentlige bidra til å skape et sug i markedet gjennom sine innkjøpsavtaler og dermed gi produsenten økt grad av forutsigbarhet for sine investeringer.

Utfordringen er at alle deler er avhengige av hverandre. Forbedrede distribusjonskanaler hjelper ikke dersom det ikke er økonomisk interessant for produsenten.

Her må det jobbes langs flere løp på en gang og på alle nivå, fra lokale til nasjonale myndigheter, bondeorganisasjoner, politikere og næringsliv må alle ta aktivt del i arbeidet.


Kommende arrangement

Se alle

Mat

Nettverksmøte  

Velkommen til nettverksmøte med Gladmat, Haugaland Vekst og Matregion Haugalandet. Mer info kommer.

Mat

Mat til alle i en urolig verden

Rogaland Landbrukspark inviterer til konferansen «Mat til alle i en urolig verden» – og Haugaland Vekst er medarrangør.

Mat

Kortreist lokalmat-dag

Velkommen til høstens kjekkeste lokalmat-dag! Lørdag 13. september 2025 ønsker lokalmatprodusenter og gårdsutsalg i Rogaland velkommen til handel, smaksfest og opplevelser – fra Egersund i sør, til Suldal i nord, for hele familien. Informasjon om alle produsentene og gårdsutsalgene som deltar, og forslag til Kortreist-ruter, slippes senere i år. Uansett om du følger rutene eller […]

Medlemmer styringsgruppa per juni 2025:

KommuneNavnRolle
Sauda Elin Tjordal*Rådgiver landbruk 
KarmøyBritt Johnsen Pedersen Avdelingsleder landbruk 
VindafjordMorten Rørheim Rådgiver landbruk 
HaugesundLene Røkke Mathisen Rådgiver landbruk 
SveioBente Marie Johansen Einingsleiar samfunnsutvikling 
UtsiraAtle Grimsby Miljø- og jordbrukssjef 
BoknMichael Gräfe Kommunalsjef teknisk 
EtneEileen Selland Kommunalsjef utvikling og drift 
TysværBjørn Bruaset Rådgiver 

Medlemmer referansegruppa per juni 2025: 

Organisasjon Representerer Navn 
Vats bondelag  Primærproduksjon Jakob Eskeland 
Karmøy bondelag Primærproduksjon Jon Helgeland Qvale 
Tysvær bondelag Primærproduksjon Anna Henriette Eikje, Erlend Sande 
Tysvær og Bokn bonde- og småbrukarlag Primærproduksjon Stig Arild Helgesen 
Langåkergarden/Dahl Potetindustri AS Primærprod og omsetn Eirik Langåker 
Algabona Tang og taredyrking Joke Katarina Benthien 
Lothes mat og vinhus Restaurant Finn Lothe 
Haugaland Storhusholdning Distribusjon Thorstein Kirkeleit 
Reko-ringen Distribusjon Kamilla Bakkevig  
Karmsund VGS** Undervisning Hilde Søvik 
Tveit VGS Undervisning Kristoffer Salvesen 
Destinasjon Haugesund og Haugalandet Reiseliv Ingunn Solberg Harloff 
Rogaland fylkeskommune Offentlig Annabell Pflüger 
Vinterlandbruksskolen UndervisningIngvild Steinnes Luteberget 

Spørsmål om prosjektet?

Inger Kallevik Haavik

Prosjektkoordinator
Matproduksjon
Matregion Haugalandet

Abonnér på våre nyhetsbrev