Matregion Haugalandet

Matregion Haugalandet er et regionalt samarbeid mellom ni kommuner som skal styrke produksjon, etterspørsel og distribusjon av lokalmat.

Kortreist mat på Haugalandet 

Grunnlaget for prosjektet ble lagt av Tysvær kommunes forprosjekt i 2024. Mobiliseringsprosjektet 2025-2026 er en videreføring av forprosjektet og det er mål om et større hovedprosjekt fra 2027. Målet er å skape nye forretningsmuligheter, fremme bærekraft og bidra til bedre folkehelse og økt beredskap.

Kommunene som samarbeider i prosjektet er; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Bokn, Vindafjord, Utsira, Sauda, Sveio og Etne. Rogaland fylkeskommune har gått inn med delfinansiering og Haugaland Vekst, som er kommunenes regionale næringsutviklingsapparat, har prosjektledelsen.

Delmål

1. Økt etterspørsel etter lokalmat
Øke etterspørsel etter lokalt produsert kjøtt, egg, meieriprodukter, sjømat, frukt og grønt fra kommuner, private bedrifter og forbrukere gjennom reviderte kommunale anskaffelsesstrategier, dialog, opplæring, inspirasjon og tilgjengeliggjøring. 

2. Mer mangfold og verdiskaping
Inspirere til mer mangfoldig matproduksjon og økt verdiskaping. Formidle muligheter for næringsutvikling innen produksjon av frukt og grønt, foredling, tilgjengelige distribusjonskanaler og komplementær næring som reiseliv, opplevelser og Inn på tunet. 

3. Bedre infrastruktur for lokalmat
Utvikle et lokalt/regionalt grossistledd og annen nødvendig infrastruktur for sikker, enkel og effektiv omsetning av lokalproduserte råvarer.

4. Langsiktige strategier og samarbeid
Avklare prioriteringer, samarbeidspartnere og finansiering for et hovedprosjekt over fem år.

Status i dag

Haugalandet har bra produksjon av kjøtt, egg og melk, men er som store deler av landet, svake på grønt, frukt og bær. Ønsket om mer kortreist mat, lettere tilgang, bedre folkehelse, økt bærekraft og matberedskap er bakgrunnen for at kommunene har satt i gang dette prosjektet. Dette er et viktig, stort og vidt tema og mange utfordringer må løses for å nå målene.

Det må være økonomisk interessant for produsenten å starte opp ny eller øke eksisterende produksjon, det må finnes tilgjengelige distribusjonskanaler, også for de som driver med småskalaproduksjon og kundene må være der når produktene kommer på markedet. Her kan det offentlige bidra til å skape et sug i markedet gjennom sine innkjøpsavtaler og dermed gi produsenten økt grad av forutsigbarhet for sine investeringer.

Utfordringen er at alle deler er avhengige av hverandre. Forbedrede distribusjonskanaler hjelper ikke dersom det ikke er økonomisk interessant for produsenten.

Her må det jobbes langs flere løp på en gang og på alle nivå, fra lokale til nasjonale myndigheter, bondeorganisasjoner, politikere og næringsliv må alle ta aktivt del i arbeidet.


Kommende arrangement

Se alle

Beklager, vi fant ingen arrangement under denne kategorien akkurat nå. Prøv igjen senere, vi oppdaterer siden jevnlig.

Medlemmer styringsgruppa per november 2025:

KommuneNavnRolle
Sauda Elin Storesund BrekkeEnhetsleder plan og forvaltning 
KarmøyBritt Johnsen Pedersen Avdelingsleder landbruk 
VindafjordMorten Rørheim Rådgiver landbruk 
HaugesundLene Røkke Mathisen Rådgiver landbruk 
SveioBente Marie Johansen Einingsleiar samfunnsutvikling 
UtsiraAtle Grimsby Miljø- og jordbrukssjef 
BoknMichael Gräfe Kommunalsjef teknisk 
EtneEileen Selland Kommunalsjef utvikling og drift 
TysværBjørn Bruaset Rådgiver 

Medlemmer referansegruppa per november 2025: 

OrganisasjonRepresentererNavn
Vats bondelagPrimærproduksjonJakob Eskeland
Karmøy bondelagPrimærproduksjonJon Helgeland Qvale
Tysvær bondelagPrimærproduksjonErlend Dale jr
Tysvær og Bokn bonde- og småbrukarlagPrimærproduksjonStig Arild Helgesen
Sveio bondelag PrimærproduksjonSteinar Vikse
BondePrimærproduksjonSjur Åkra
Langåkergarden/Dahl Potetindustri ASPrimærprod og omsetnEirik Langåker
AlgabonaTang og taredyrkingJoke Katarina Benthien
Lothes mat og vinhusRestaurantFinn Lothe
Sveio eggprodusentGyda og Jan Holger Hamre
Haugaland StorhusholdningDistribusjon  Thorstein Kirkeleit
Reko-ringenDistribusjonKamilla Bakkevig
Karmsund vgsUndervisningHilde Søvik
Tveit vgsUndervisningKristoffer Salvesen
Destinasjon Haugesund og HaugalandetReiselivIngunn Solberg Harloff
Rogaland fylkeskommuneOffentligAnnabell Pflüger
VinterlandbruksskolenUndervisningIngvild Steinnes Luteberget

Spørsmål om prosjektet?

Inger Kallevik Haavik

Prosjektkoordinator
Matproduksjon
Matregion Haugalandet

Abonnér på våre nyhetsbrev