
Kortreist mat på Haugalandet
Grunnlaget for prosjektet ble lagt av Tysvær kommunes forprosjekt i 2024. Mobiliseringsprosjektet 2025-2026 er en videreføring av forprosjektet og det er mål om et større hovedprosjekt fra 2027. Målet er å skape nye forretningsmuligheter, fremme bærekraft og bidra til bedre folkehelse og økt beredskap.
Kommunene som samarbeider i prosjektet er; Haugesund, Karmøy, Tysvær, Bokn, Vindafjord, Utsira, Sauda, Sveio og Etne. Rogaland fylkeskommune har gått inn med delfinansiering og Haugaland Vekst, som er kommunenes regionale næringsutviklingsapparat, har prosjektledelsen.
Hovedmålsettinger
Matregionen Haugalandet bidrar til matsikkerhet både regionalt, nasjonalt og globalt. Potensialet for videreutvikling er stort, både innen landbruk og havbruk.
Delmål
1. Økt etterspørsel etter lokalmat
Øke etterspørsel etter lokalt produsert kjøtt, egg, meieriprodukter, sjømat, frukt og grønt fra kommuner, private bedrifter og forbrukere gjennom reviderte kommunale anskaffelsesstrategier, dialog, opplæring, inspirasjon og tilgjengeliggjøring.
2. Mer mangfold og verdiskaping
Inspirere til mer mangfoldig matproduksjon og økt verdiskaping. Formidle muligheter for næringsutvikling innen produksjon av frukt og grønt, foredling, tilgjengelige distribusjonskanaler og komplementær næring som reiseliv, opplevelser og Inn på tunet.
3. Bedre infrastruktur for lokalmat
Utvikle et lokalt/regionalt grossistledd og annen nødvendig infrastruktur for sikker, enkel og effektiv omsetning av lokalproduserte råvarer.
4. Langsiktige strategier og samarbeid
Avklare prioriteringer, samarbeidspartnere og finansiering for et hovedprosjekt over fem år.

Status i dag
Haugalandet har bra produksjon av kjøtt, egg og melk, men er som store deler av landet, svake på grønt, frukt og bær. Ønsket om mer kortreist mat, lettere tilgang, bedre folkehelse, økt bærekraft og matberedskap er bakgrunnen for at kommunene har satt i gang dette prosjektet. Dette er et viktig, stort og vidt tema og mange utfordringer må løses for å nå målene.
Det må være økonomisk interessant for produsenten å starte opp ny eller øke eksisterende produksjon, det må finnes tilgjengelige distribusjonskanaler, også for de som driver med småskalaproduksjon og kundene må være der når produktene kommer på markedet. Her kan det offentlige bidra til å skape et sug i markedet gjennom sine innkjøpsavtaler og dermed gi produsenten økt grad av forutsigbarhet for sine investeringer.

Utfordringen er at alle deler er avhengige av hverandre. Forbedrede distribusjonskanaler hjelper ikke dersom det ikke er økonomisk interessant for produsenten.

Her må det jobbes langs flere løp på en gang og på alle nivå, fra lokale til nasjonale myndigheter, bondeorganisasjoner, politikere og næringsliv må alle ta aktivt del i arbeidet.
Kommende arrangement
Beklager, vi fant ingen arrangement under denne kategorien akkurat nå. Prøv igjen senere, vi oppdaterer siden jevnlig.
Aktuelt

Fokus på matberedskap
Matberedskap og framtidens småbruk var tema da leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Tor Jacob Solberg, mandag tok turen fra heimgården i Østfold til Sveio.

Konferanse: Mat til alle i en urolig verden
1. september samles landbruk, politikk og næringsliv i Tysvær til et viktig løft innen kunnskap og beredskap.

Nye steg for Matregion Haugalandet
Tirsdag 17. juni var representanter fra styringsgruppa og referansegruppa i Matregion Haugalandet samlet til felles arbeidsmøte. Målet var å prioritere det videre arbeidet i prosjektet, som skal bidra til økt lokal verdiskaping og en mer bærekraftig matregion på Haugalandet.

Tror flere kan lykkes som småskala-produsenter
I mer enn fire tiår har Karin og Gunnar Lurane dyrket grønnsaker og bygget sitt eget småbruksunivers på Ferkingstad. Nå håper de at det nye prosjektet Matregion Haugalandet kan rydde vei for flere småskalaprodusenter.
Medlemmer styringsgruppa per juni 2025:
Kommune | Navn | Rolle |
Sauda | Elin Tjordal* | Rådgiver landbruk |
Karmøy | Britt Johnsen Pedersen | Avdelingsleder landbruk |
Vindafjord | Morten Rørheim | Rådgiver landbruk |
Haugesund | Lene Røkke Mathisen | Rådgiver landbruk |
Sveio | Bente Marie Johansen | Einingsleiar samfunnsutvikling |
Utsira | Atle Grimsby | Miljø- og jordbrukssjef |
Bokn | Michael Gräfe | Kommunalsjef teknisk |
Etne | Eileen Selland | Kommunalsjef utvikling og drift |
Tysvær | Bjørn Bruaset | Rådgiver |
Medlemmer referansegruppa per juni 2025:
Organisasjon | Representerer | Navn |
Vats bondelag | Primærproduksjon | Jakob Eskeland |
Karmøy bondelag | Primærproduksjon | Jon Helgeland Qvale |
Tysvær bondelag | Primærproduksjon | Anna Henriette Eikje, Erlend Sande |
Tysvær og Bokn bonde- og småbrukarlag | Primærproduksjon | Stig Arild Helgesen |
Langåkergarden/Dahl Potetindustri AS | Primærprod og omsetn | Eirik Langåker |
Algabona | Tang og taredyrking | Joke Katarina Benthien |
Lothes mat og vinhus | Restaurant | Finn Lothe |
Haugaland Storhusholdning | Distribusjon | Thorstein Kirkeleit |
Reko-ringen | Distribusjon | Kamilla Bakkevig |
Karmsund VGS** | Undervisning | Hilde Søvik |
Tveit VGS | Undervisning | Kristoffer Salvesen |
Destinasjon Haugesund og Haugalandet | Reiseliv | Ingunn Solberg Harloff |
Rogaland fylkeskommune | Offentlig | Annabell Pflüger |
Vinterlandbruksskolen | Undervisning | Ingvild Steinnes Luteberget |
