Næringslivet og alle kommunene på Haugalandet går sammen for å gi lokalprodusert mat et kraftløft

Det toårige prosjektet «Matregion Haugalandet – Mobiliseringsprosjekt 2025-2026» har nylig fått tilslag på en million kroner fra Regionalt næringsfond (Rogaland fylkeskommune).

Prosjektet har oppstart i januar 2025. Det eies av de ni kommunene på Haugalandet (Haugesund, Karmøy, Utsira, Tysvær, Bokn, Sveio, Vindafjord, Etne og Sauda) og er forankret i næringslivet. Små og store matprodusenter, lokale bondelag, Tveit VGS og restauranteier Finn Lothe er blant aktørene som har vært involvert i å utvikle prosjektet. Initiativet kommer fra Tysvær kommune, der det har vært gjennomført relevante forprosjekter.

I tillegg til midlene fra Rogaland fylkeskommune, skal prosjektet finansieres av egeninnsats fra kommunene og Haugaland Vekst. Haugaland Vekst skal lede prosjektet.

Ambisjonen er at dette toårige mobiliseringsprosjektet skal lede frem til et mer langvarig hovedprosjekt.

Større etterspørsel og mer produksjon

Mobiliseringsprosjekt «Matregion Haugalandet» har som mål å bidra til økt verdiskaping, flere arbeidsplasser og større mangfold i den regionale matproduksjonen. Prosjektet vil samtidig bidra til økt forsyningssikkerhet, styrket folkehelse og bærekraftig areal- og ressursbruk.

Aktivitetene i prosjekt «Matregion Haugalandet» vil involvere ulike funksjoner i kommunene, næringslivsaktører, forbrukere og ulike kompetansemiljø. Prosjektets tre arbeidspakker skal:

  • stimulere til økt etterspørsel av lokalprodusert mat
  • stimulere til økt produksjon for å møte etterspørselen
  • utvikle infrastruktur som kan effektivisere omsetningen av lokaltprodusert mat i regionen

Lothe: – Opptatt av hvor maten kommer fra

Restauranteier Finn Lothe kjøper gjerne lokale råvarer og hilser prosjektet velkommen:

– Jeg er genuint opptatt av kvalitet og hvor maten kommer fra. Det er særlig viktig at barna lærer om kosthold tidlig. Husstellfaget bør få en renessanse i grunnskolen. I tillegg må det jobbes med et bedre distribusjonsnett ut fra lokale produsenter, sier Lothe.

Leder i Rogaland Bondelag, tysværbu Ståle Hustoft, håper prosjektet vil styrke identitet og få frem historiene bak lokalproduserte matvarer og samtidig øke respekten for matproduksjon som fag og yrke.

Næringssjef i Tysvær kommune, Asbjørn Moe, legger til at dette er et spennende næringsutviklingsprosjekt for alle kommunene på Haugalandet.

Abonnér på våre nyhetsbrev