Havrommet
Havnæringene
40 %
verdiskapingen i regionen (2004-2018)
Omsetning
50 milliarder
Maritim næring (2019)
Sysselsatte
17.091
Maritim næring (2019)
Havnæringene spiller en avgjørende rolle for verdiskaping og sysselsetting på Haugalandet og i Sunnhordland. Ifølge Menon Economics står havnæringene gjennomsnittlig for over 40 prosent av verdiskapingen i regionen i perioden 2004-2018, mens sysselsettingen i næringene i snitt utgjør ca 30 prosent i samme periode. Til sammenligning stod havnæringene på landsbasis i 2017 for 30 prosent av verdiskapingen og 11 prosent av sysselsettingen i privat næringsliv. Den samlede verdiskapingen i regionen fra havnæringene var i 2018 på nesten 21 milliarder kroner.
Haugalandet og Sunnhordland er en av landets sterkeste verdiskapingsregioner, med industri og næringsliv sentrert rundt havbasert virksomhet. Regionen har svært gode forutsetninger for å utnytte havrommet og potensiale for havbasert industriutvikling er stort. Regionen har bred erfaring med og solid kompetanse innen shipping, offshorenæringene og komplekse operasjoner både over og under vann knyttet til olje- og gass, oppdrett, fiskerier og flytende havvind. Regionen har testsentre for fornybar energi, FoU-aktiviteter knyttet til ny havbasert teknologi, forskningsmiljøer, og en prosessklynge i verdensklasse. Regionen har også flere initiativ innen hydrogen og flytende havvind, samt en høykompetent leverandørindustri. Rederinæringen i regionen har satt seg i førersete internasjonalt når det gjelder utslippsmål, bruk av grønn teknologi og uttesting av alternativt drivstoff.
Havnæringene og tilhørende leverandørindustri har skapt store verdier, arbeidsplasser og velferd gjennom mange tiår, og vil fortsette å gjøre det også i fremtiden. Regionens forutsetninger for å utnytte nye muligheter i havrommet er derfor bedre enn for de fleste andre. Med bakgrunn i dette arbeider Haugaland Vekst nå med å utarbeide en regional havstrategi, med utgangspunkt i regjeringens havstrategi, Blå muligheter.
Havvind
Utviklingen av flytende havvind er i en startfase og Haugalandet og Sunnhordland har alle forutsetninger for å ta en ledende posisjon både nasjonalt og internasjonalt. Regionen har naturgitte fortrinn som fjorder og dypvannsanlegg som muliggjør produksjon og lagring gjennom hele året, og det er kort vei fra produksjons- og lagringslokalitetene til produksjonslokalitetene i Nordsjøen. Sommeren 2020 åpnet regjeringen to havvind-felt, deriblant Utsira Nord, som kan få store økonomiske ringvirkninger for vår region i en utbyggings- og driftsfase.
Regionen har i tillegg Offshore-kompetanse, en høykompetent leverandørindustri, bedrifter som utfyller hverandre og som kan konkurrere om de fleste relevante produkter og oppdrag, lokaliseringen av havvindklyngen Offshore Wind Cluster og et katapult/testsenter for havvind gjennom MetCentre.
Sjekk ut Norwegian Offshore Wind Hub et regionalt initiativ som skal bidra med på å posisjonere Haugalandet og Sunnhordland som det nasjonale tyngdepunktet for flytende havvind, med utgangspunkt i kompetansen fra olje- og gassindustrien.
Relevante rapporter:
- Blå muligheter: Regjeringens havstrategi (2019)
- Virkemidler for å realisere flytende havvind på norsk sokkel (2020)
- Ringvirkningsanalyse flytende havvind ved Utsira Nord (2020)
- Verdiskapingspotensialet knyttet til utviklingen av en norskbasert industri innen flytende havvind, Menon Economics (2019)
- Vindkraft til havs – Havforskningsinstituttet (2020)
- EU strategy on offshore renewable energy (2020)